Ured za borbu protiv korupcije KS otkriva veliki korupcijski kriminal građevinske mafije: Kako se pogodovalo lobijima

Poznato je da su u KS izgrađene brojne zgrade mimo pravila i procedura, ali i da su urbanističke te građevinske dozvole izdavane mimo bilo kakvih zakonskih osnova
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo danas bi trebao predstaviti šokantne podatke o korupciji u oblasti gradnje i prostornog uređenja u KS.

Kako je Raportu preneseno, radi se o aktivnostima Ureda koji traju već izvijesno vrijeme, a tokom kojeg je utvrđen niz nepravilnosti i faktički kriminalnih radnji.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o tome kako se pogodovalo određenim lobijima za gradnju i uređivanje prostora, gdje spada i krčmljenje šume što je milionski biznis.

Poznato je da su u KS izgrađene brojne zgrade mimo pravila i procedura, ali i da su urbanističke te građevinske dozvole izdavane mimo bilo kakvih zakonskih osnova.

Također, Raport je već izvještavao o tome da je češljanjem dokumentacije u Općini Ilidža, dok je njom vladao SDA-ov Senaid Memić, izdato stotine urbanističkih dozvola mimo zakona. Taj proces je, prema pisanju Raporta, stopiran dolaskom Nermina Muzura na čelo Općine.

Sva prikupljena dokumentacija je već ranije ustupljena Tužilaštvu Kantona Sarajevo na postupanje, tako da su oni sad na potezu.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić danas bi trebao javnosti prezentirati više informacije i detalja o svemu.