Veliko istraživanje: Biznismen iz BiH najbogatiji je čovjek u regionu

Srbijanski Nedeljnik objavio je novu listu najbogatijih osoba u regionu bivše Jugoslavije. Na listi je prvi Dubravko Grgić iz Agram grupe koja je procijenjena na 2,8 milijardi eura. Slijede Miodrag Kostić (MK grupa) i Miroslav Mišković (Delta Holding) iz Srbije sa 2,7 milijardi.
Kako navode, listu 100 najbogatijih u regionu sačinili su eksperti dvije renomirane konsultantske firme koji rade na Njujorškoj berzi. Koristili su najmjerodavnije multiplikatore Stern School of Business New York University (i komparativnih kompanija). U analizu su uključili i rezultate tržišnih transakcija u regionu i svijetu.

Ovom listom, kako kažu, nisu željeli da pokažu koliko ovi poslovni ljudi trenutno imaju novca. Zasad su objavili 10 najbogatijih osoba na vrhu liste.

“Ovo što mi pokazujemo je koliko vrijede njihove kompanije. I koliko bi novca mogli da dobiju kad bi ih, recimo, danas prodavali “, navode. Dodajući da je lista rađena u saradnji sa nekoliko regionalnih medija.

Inače, kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, Grgić je iz Ljubuškog, odakle je i krenuo njegov poslovni uspjeh.

Grgićev poslovni uspon krenuo je 1992., kada je s nekoliko partnera u Ljubuškom osnovao osiguravajuću kuću Euroherc.

Danas je vlasnik Euroherca i Adriatic osiguranja. Te je lider na tržištu BiH, a posluje i u Hrvatskoj i drugim zemljama.