Vuksanović-Stanković o premijeru Abazoviću: Koliko poštuješ BiH pokazao si sramnim izjavama u Srebrenici

Zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Crne Gore Draginja Vuksanović-Stanković dala je punu podršku suverenitetu Bosne i Hercegovine te osudila postupke premijera Dritana Abazovića i prisustvo dva crnogorska ministra na svečanoj akademiji u Banoj Luci, povodom neustavnog “dana Republike Srpske”.

– Svaka Dritanova istina je ovakva. I razmatrao je Dritan i donio odluku i odobrio. Ne poštuješ Dritane ti ni suverinitet svoje države, a koliko poštuješ BiH pokazao si sramnim izjavama u Srebrenici. Nego, nije prvi put, nažalost da politički pajaci izazivaju diplomatske skandale – navela je Vuksanović-Stanković.

Vlada Crne Gore, pak, saopćila je danas da nije delegirala ministre finansija i pravde Aleksandra Damjanovića i Marka Kovača da prisustvuju obilježavanju “dana Republike Srpske”, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Vlada Crne Gore neupitno poštuje cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, pojasnili su u saopćenju, podržavajući njen evropski put i baštineći prijateljske i dobrosusjedske odnose zasnovane na tradicionalno snažnim međudržavnim vezama, zajedničkim evropskim aspiracijama, ekonomskoj saradnji i daljem infrastrukturnom povezivanju.

– Puna podrška i poštovanje prijateljskoj, suverenoj i jedinstvenoj BiH. Republika Srpska nije i nikada neće biti suverena država – napisala je Vuksanović-Stanković.