Zašto Komšić šuti dok rudari štrajkuju zbog rezultata rada njegovog direktora?

Komšić je, ma koliko to paradoksalno zvučilo, u sklopu svojih koalicionih dogovora sa SDA za ulazak u vlast, na poziciju koju je dobio DF odlučio postaviti kadra SDA

Uposlenici iz svih sedam rudnika Koncerna rudnika “Elektroprivrede BIiH”, već drugi dan protestiraju ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Oni ne odustaju od svojih zahtjeva za smjenom Uprave Elektroprivrede BiH, prolongiranjem Pravilnika kojim im se smanjila osnovica plaće sa 850 na 575 KM.

Upitno snabdijevanje strujom
Od političara u BiH stižu različite reakcije. Pripadnici opozicije uglavnom daju podršku rudarima i kritikuju vladajuće stranke zbog toga što su dozvolili da rudari u potrazi za svojim pravima spavaju na ulici.

Premijer Fadil Novalić, nakon stranačke turneje po dijaspori, izjavljuje kako rudarima plate ne smiju biti umanjene ni za jednu marku, dok istovremeno botove njegove stranke obespravljene rudare u jednoj gnusnoj kampanji prikazuje kao strane plaćenike koji imaju za cilj rušenje Federacije BiH.

S druge strane, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija pri svemu mrtav hladan izjavljuje kako je “energetski sektor u našoj zemlji doveden u nezavidan položaj i da još ozbiljniji problemi vjerovatno tek dolaze”.

– Energetski sektor smo doveli u nezavidnu situaciju a ako ovako nastavimo u narednih 15 dana Federacija će biti upitna sa snabdijevanjem električne energije – rekao je Andelija.

Dakle, direktor Elektroprivrede koji je najodgovorniji za vođenje energetskog sektora u BiH izjavljuje kako su „doveli energetski sektor u nezavidan položaj“…

Pa, pošto je očito saglasan da je energetski sektor doveo u nezavidan položaj, tj. da je nesposoban za obavljanje svoje funkcije, najlogičnije što bi bilo da uradi jeste da podnese ostavku.

Komšićev kadar
Admir Andelija, direktor koji je, kako sam kaže, energetski sektor doveo u nezavidan položaj, a rudare na ulicu te zbog kojeg je upitno čak i napajanje električnom energijom, član je SDA koji je na čelo Elektroprivrede došao kao prijedlog Demokratske fronte.Dakle, Komšić je, ma koliko to paradoksalno zvučalo, u sklopu svojih koalicionih dogovora sa SDA za ulazak u vlast, na poziciju koju je dobio DF odlučio postaviti kadra SDA.

Možda u ovome leži i glavni razlog što od predsjednika DF-a i člana Predsjedništva Željka Komšića po pitanju protesta rudara i traženja prava još uvijek nismo čuli ni glasa, iako je Elektroprivreda pod kontrolom njegove stranke.

Naravno, kada tokom predizborne kampanje treba skupljati glasove i predstavljati se kao čovjek iz naroda, Željko Komšić na sva usta voli isticati svoju tobožnju borbu za radnička prava i ljevičarske tradicije koje slijedi.

No, kako ta borba izgleda u praksi kada osvoji vlast, pokazuje upravo primjer kako rada njegovog direktora Andelije, tako i Komšićeve šutnje na muke rudara i katastrofalne rezultate. Kao što mu se uostalom i puna usta borbe za građansku državu na kraju svedu na koaliciju za SDA.