Zvizdić nikad otvoreniji: Odustao sam zbog žene prijatelja Bakira! Bit ću kandidat za Predsjedništvo, nečiji ili sam!

Zvizdić samtra da je Trojka dobra polazna tačka da se formira jedan embrion koji će stvoriti prvo jedan bh. blok pa zatim i bh. pokret u cijeloj državi

Denis Zvizdić će, sad je čini se i definitivno, biti kandidat za člana Predsjedništva BiH. Sa Trojkom ili bez Trojke.

Trenutni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i bivši visokopozicionirani SDA-ovac sinoć je gostovao u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

Nakon što su, kao teme, apsolvirali izborni zakon, SDA, Bakira i Sebiju Izetbegović, Hadžifejzović je direktno pitao Zvizdića da li će biti kandidat na sljedećim izborima.

Ipak, na direktno pitanje Zvizdić nije direktno odgovorio.

On je potvrdio da ostaje u politici jer ima odgovornost prema ljudima koji su glasali za njega i jer misli da ima dovoljno ljudi koji mogu osmisliti program za izlazak iz krize u kojoj se BIH nalazi.

Zvizdić samtra da je Trojka dobra polazna tačka da se formira jedan embrion koji će stvoriti prvo jedan bh. blok pa zatim i bh. pokret u cijeloj državi.

“Ja mislim da je najvažnija stvar da Trojka ostane zajedno, da očuva svoj koalicioni kapacitet. Što se mene tiče, ostajem u politici, spreman sam da uđem u sve izazove, u svaku vrstu političke borbe jer ovo se mora promijeniti. Ali to nije imperativ. Niko na mene ne može utjecati, spreman sam ući u to, ali ja mogu biti kandidat i na deset drugih načina”, navodi Zvizdić.

Na pitanje šta ako Trojka neće da ga kandidira, bio je direktniji.

“Pa to nije imperativ. Suvereno je da oni izaberu svog kandidata. Ono što je važno jesu kriteriji na bazi kojih će ga izabrati. Neće biti dovoljno da je to samo kandidat ispred Trojke. Ne slažem se sa stavom da je dovoljno da to bude bilo ko samo da je ispred Trojke i da će pobijediti Bakira”, navodi Zvizdić.

“Ako postoji tako jednostavna matematika da će bilo ko pobijedti, pa čemu onda razmišljanje? Prvo ime koje im padne na pamet neka ga kandiduju”, jasan je Zvizdić.

A šta su opcije?

“Mnogo je opcija. Tu je i da se formira neki nova stranka, ali to je sad sve hipotetički. Ukoliko sujete nadvladaju taj interes da BiH napreduje, onda su sve opcije na stolu”, jasan je Zvizdić.

U ovom dijelu intervjuja Zvizdić je poslao nekoliko poruka Trojci (SDP, NiP, NS), ali i otkrio da je u političkom klinču sa pojedinim idejama koje dolaze iz ovog bloka stranaka.

Prvo, Zvizdić im je poslao jasnu poruku da ih neće dugo čekati i da je spreman čak formirati i svoju stranku da bi se kandidirao.

To znači manje glasova u ponudi, odnosno sve sitniji dio kolača za ostale stranke. Ali to znači i da ih neće dugo čekati da se skontaju i da neće biti neko ko moli za podršku.

Iako je spreman i na radikalni pristup, Zvizdić ipak u drugom dijelu izbija određena mišljenja koja stižu iz tabora lidera NiP-a Elmedina Konakovića. Naime, upravo u dijelu u kojem Zvizdić kaže da se ne slaže sa stavovima “da bilo koji kandidat kojeg Trojka postavi može pobijediti” šalje se određema poruka Konakoviću i NiP-u.

Jer, takav stav dolazi upravi iz ovog tabora, što onda pokazujue da je Zvizdić u svojevrsnom političkom klinču i sa Konakovićem.

No, poslao je Zvizdić još poruka.

Na konstataciju Hadžifejzovića da je SDP protiv njega jer je bio predugo u SDA, Zvizdić je kazao da je to neozbiljno i potpuno nerelevatno.

Vrlo siguran i samouvjeren, Zvizdić je kazao da onda pronađu drugog kandidata po određenim kriterijima.

“Taj kandidat mora znati kako funkcionira država, parlamenti, Vijeće ministara, regionalni odnosi… Da ima kredibilitet i na istoku i na zapadu”, jasan je bio Zvizdić.