“Hladno, ali standard”: Iako su plate mnogo veće, cijene hrane u Švedskoj iste kao u BiH

Prosječna neto plata u Srpskoj za januar iznosila je 1.312 KM. U Švedskoj je prosječna plata 3.830 evra ili 7.468 KM.

Razlika u cijeni hrane kod nas i kod njih je, može se slobodno reći, minimalna.

I ovo nisu pretpostavke i nagađanja već riječi naših ljudi koji žive u toj skandinavskoj zemlji. Kako priča naš sagovornik, cijena hrane u marketima u kojima on kupuje je vrlo povoljna u odnosu na cijene koje vidi u marketima kada dođe ovdje. I da, i u Švedskoj cijene variraju od mjesta gdje nešto kupujete.

Najskuplje je kupovati, priča, orašaste plodovi, jagode i grožđe, gljive, a od mesa govedinu koja košta do 12 evra po kilogramu. Ono što je kod njih uobičajeno, normalno i što svi praktikuju jeste kupovina različitih artikala na akciji.

– Svake sedmice voće i povrće, određene vrste mesa, salame, sirevi, mliječni proizvodi, higijenski artikli budu na akciji. Spuste u pola cijene ili negdje kupiš 2 artikla po cijeni jednog. Prije neki dan sam dva pakovanja svježeg sir od 500 grama platio 1,5 evro, odnosno 15 kruna ili 3 KM – objašnjava on za Srpskainfo.

Kartonske kutije pune voća i povrća
Kako priča sagovornik “Srpskainfo”, u mnogim marketima većina pekarskih proizvoda budu na minus 50 odsto poslije 20 časova.

– Osim toga, svaki dan u marketima možete da kupite kartonsku kutiju punu povrća i voća koje je pred istekom, i to po cijeni od 1 ili 2 evra, odnosno 2 ili 4 KM. Govorimo o kutijama u kojima su pakovanja gljiva, jabuka, narandži, raznih salata… Naravno, i ovdje imate prodavnice gdje kilogram banana košta 3 ili 4 evra, ali i oni imaju svoje akcije – pojašnjava on.

Hljeb od 700 grama koji on kupuje košta 5 KM ili 2,5 evra, ali poručuje kako tost hljeb može da se kupi po cijeni od 1,2 evra, odnosno 2,4 KM.

Po cijenama koje je poslao, kilogram narandži iz Španije košta 6 KM, a krompir iz Švedske 1,8 evra za kilogram, odnosno 3,5 KM. Vrećica luka od kilograma košta 3,2 KM, dok glavica kupusa iz Njemačke na akciji košta 0,90 evra ili 1,7 KM.

A meso?
Jabuke su skuplje nego kod nas i koštaju u prosjeku oko 3,5 evra, odnosno oko 7 maraka, dok kilogram banana iz Ekvadora treba da plate 5 maraka. Pola kilograma limuna je 3 marke.

Pola kilograma miješanog mljevenog mesa je 9 KM na akciji, a inače je dvije marke skuplje. Pakovanje pilećih prsa od 900 grama je 9 evra, odnosno 18 maraka. Najjeftinije mlijeko može da se kupi za 2,2 KM, a najjeftinije ulje je 2,5 evra, odnosno 5 maraka.

Pakovanje makarona od 500 grama košta 1 evro, odnosno 2 marke. Kilogram šećera je duplo skuplji nego kod nas. Ali je zanimljivo da gel za tuširanje od 250 ml poznatog brenda tamo košta 4,6 KM, a kod nas isto pakovanje na akciji 6 KM.

Podsjećamo, kod nas pileći file košta najmanje 12,5 KM, a kilogram miješanog mljevenog mesa bar 15 KM. Banane su blizu 3 KM, jabuke oko 2 marke, kao i krompir, dok su narandže nešto skuplje. Najjeftinije ulje je oko 2,50 KM, a najjeftinije makarone koje smo uspjeli da pronađeno su 0,90 maraka.