27. godišnjica zločina na tuzlanskoj Kapiji

Masakr na Kapiji poznat i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću je jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio na današnji dan, 25. maja 1995. godine.
Granata je ubila 71. građanina Tuzle, a ranila ih 150. Prosjek starosti poginulih bio je 24 godine.

25.5.1995.godine je sa Ozrena ispaljena granata u 20.55 sati na sastajalište mladih Tuzle poznato kao Kapija.

Događaj na Kapiji je jedan od najtežih zločina nad civilima u Tuzli, za koji je pravosnažno na 20 godina zatvora osuđen general bivše Vojske Republike Srpske Novak Đukić, koji se ne nalazi na odsluženju kazne.

Kako je decidno navedeno u presudi, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” (VRS) 25. maja 1995. Đukić je naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatiraTuzlu.

Đukić se na izvršenje kazne ne šalje zbog navodne psihičke nemogućnosti za pojavljivanje pred sudom.

Krajem prošle godine, Viši sud u Beogradu ponovo je donio naredbu za vještačenje njegove procesne sposobnosti, međutim, pravna struka kaže da on mora u zatvor čak i uz nalaz da je “psihički bolestan”.

Za njim je raspisana potjernica, a on trenutno ne može biti izručen BiH jer ima državljanstvo Srbije.

Komemorativno obilježavanje će početi u 9:30 sati odavanjem poštovanja i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama u kompleksu Slana Banja.

Sat i po vremena kasnije na Kapiji će biti održana komemoracija, odavanje poštovanja i polaganje vijenaca i cvijeća, dok će večeras u 20 sati i 55 minuta biti oglašavanje sirene.

“Za sve građane Tuzle, 25. maj je dan žalosti, bol koja ne prestaje, još od 25. maja 1995. godine. Građanke i građani Tuzle i Gradska uprava Tuzle još od 1995., na dostojanstven način, komemorativnim obilježavanjem 25. maja, njeguju sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina na Kapiji i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini”, naveli su iz Gradske uprave Tuzle

Kantonalna Vlada je 2016. donijela odluku o proglašenju 25. maja danom žalosti na području Tuzlanskog kantona. U skladu s tim, svi organi i institucije na području Tuzlanskog kantona 25. maja trebaju istaknuti zastave na pola koplja, odnosno jarbola.

Odlukom se obavezuju medijske kuće, kao i organizatori manifestacija na području Tuzlanskog kantona, da prilagode svoje programske sadržaje danu žalosti, a to se odnosi i na vlasnike ugostiteljskih objekata, udruženja i organizacije.