Akademik Rešid Hafizović: Musliman mora biti kao kuća, čiji su temelji čvrsto u zemlji, zidovi čvrsti, a prozori otvoreni na sve četiri strane svijeta

U vrijeme iftara volio bih na TV kanalima čuti djela Wolfganga Amadeusa Mozzarta, umjesto ilahija upitne muzičke vrijednosti, kazao je profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, akademik Rešid Hafizović, gostujući u programu Televizije Sarajevo. Osim o ramazanu, vlastitom životu i radu, on se osvrnuo i na programe radijskih i TV kuća tokom ramazana.
– Toliko smo sve vulgarizirali i toliko smo se usresredili na potpuno nevažne stvari, pa i u tom muzičkom dijelu. Ako smijem to reći kao muzički neobrazovan čovjek, da tako procjenjujem i da iskazujem u takvim procentima, preko 90 posto ilahija koje mi slušano na radiju i TV je čisti bofl. To sa muzikom i muzičkom kulturom zaista nema nikakve veze. Od tih prosječnih glasića, polufalseta gdje vi više niti čujete melodiju, ni sadržaj, gdje vi, umjesto da te posljednje trenutke posta u ugodi provedete, morate zatvoriti kanal – kazao je Hafizović.

Zato bi radije slušao Mozzarta i njegovu 5. simfoniju, jer “to su nebeske note i univerzalna umjetnost, istinska i prava muzička kultura”.

Hafizović je podsjetio na poruke alima da „musliman mora biti kao kuća, čiji su temelji čvrsto u zemlji, zidovi čvrsti, a prozori otvoreni na sve četiri strane svijeta, s nevidljivim filterima“.

– Gdje ono što je univerzalna kultura i vrijednost iz svijeta, sa sve četiri strane, kupite i segmentirate u sebe, a ono što je bofl vraćate u svijet, neka se neke drugi hrani time – dodao je akademik Hafizović.