Akcija Start: Organizovani kriminal i zloupotrebe u višemilionskim iznosima

Tužilaštvo BiH, Tužilaštvo KS i Upravu policije MUP-a KS saopštili su detalje jutrošnje akcije. Pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo realizuju operativno-taktičku akciju kodnog naziva “START”.

Aktivnosti se provode u koordinaciji s EUROPOL-om, a odnose se na krivična djela organizovanog kriminala i pranja novca, kao i koruptivna krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, te primanje i davanje dara.

Operativno-taktičkom akcijom je obuhvaćeno više od 10 fizičkih i pravnih osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal i zloupotrebe u višemilionskim iznosima, a pretresi se vrše na više od 20 lokacija.

Nakon okončanja aktivnosti, postupajući tužioci će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima prema svim osumnjičenima u predmetu, kao i koordiniranju daljnjih aktivnosti.

Podsjetimo, od jutros se na različitim lokacijama pretresaju objekti koji se dovode u vezu sa načelnikom općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem.