Amira Medunjanin: Ljubav je jedina bitna na ovom dunjaluku

romocije albuma “Damar” Amire Medunjanin održana je danas u sarajevskoj Magazi prilikom čega je upriličeno i potpisivanje albuma velikom broju ljubitelja sevdalinke koji su došli na promociju, javlja Anadolu Agency (AA). Riječ je o šestom albumu Amire Medunjanin u kojem je ponovo uspjela unijeti potpuno nov život u žilu kucavicu bosanske muzike – sevdah.

Medunjanin je za AA kazala da je album snimljen u čuvenom studiju Petera Gabriela, Real World Studios u Velikoj Britaniji.

“Snimanje je završeno u martu i aprilu ove godine. Šest mjeseci smo čekali da album izađe. Izašao je prije dva-tri dana. Sretna sam, načekala sam se. Album je nešto što je u meni kuhalo dobre dvije godine. Sreću sam imala da je studio koji sam željela bio slobodan kada sam i ja bila slobodna i sve se nekako poklopilo”, ispričala je Medunjanin.

Najavni singl novog albuma je “Pjevat ćemo šta nam srce zna” čiji tekst i muziku potpisuje Damir Imamović, još jedan Sarajlija, a aranžman potpisuje Medunjanin sa vrsnim džez gitaristom Antom Gelom. Druga pjesma je “Damar” na muziku gitariste Boška Jovića i stihove Marije Karaule Krznarić.

Zahvalila se Imamoviću koji je napravio pjesmu za nju, jer je to prvi put da ima nove autorske pjesme na albumu.

“Kada sam uzela album u ruku isto kao da nikada u životu prije ništa nisam snimila. Jako čudan osjećaj”, naglasila je Medunjanin.

Istakla je da su napravili lijepu priču, a kao pjesmu broj jedan sa albuma izdvojila je “Damar”, ali i “Pjevat ćemo šta nam srce zna” jer su joj obje pjesme drage i interesantne.

“Sve pjesme na albumu govore o ljubavi, neka je i kliše, mislim da je ljubav jedina bitna na ovom dunjaluku. Pjesma ‘Damar’ pjeva čežnju za tom istom ljubavi. Nekako mi je ona najviše srcu legla i najviše me dotakla”, pojasnila je Medunjanin.

Govoreći o turneji kazala je da za par dana odlaze u Ameriku i Kanadu jer album za međunarodno tržište izlazi 18. novembra.

“Nakon toga 5. decembra planiramo koncert u Zagrebu i 8. decembra u Sava centru”, istakla je Medunjanin. Ona ima, kako je kazala, i dobru saradnju i sa turskim umjetnicima.

Dodala je da su neki od njih bili i okosnica na albumu “Silk and Stone” koji je izdala prije tri godine.

Hamza Dervišhalidović, direktor marketinga u firmi “Magaza”, izrazio je čast što su uspjeli da organizuju jedan ovakav događaj prije svega jer im je Amira Medunjanin prijateljica, bliska saradnica desetak godina.

“S druge strane promocija ovakvog tipa nije nešto što često radimo. Malo to govori i o stanju na tržištu ovdje”, pojasnio je Dervišhalidović.

Prema njegovim riječima, Medunjanin je “udahnula novi život u sevdalinku”. Jako su zadovoljni odzivom građana na današnju promociju.

“Mi ne dijelimo muziku na žanrove nego samo da li je ona dobra ili loša. Zna se gdje Medunjanin leži u tom nekom spektrumu. Ljudi prepoznaju ono što ona radi”, dodao je Dervišhalidović.