12. Augusta 2022.

ANALIZA Mogu li građani BiH dobiti i vaučere za gorivo? Šta kaže stručnjaci

Vaučeri

Hrvatska je najavila uvođenje vaučera za gorivo za građane svoje zemlje.

“Uvođenje vaučera za gorivo moguće je na jesen, ta mogućnost je otvorena. No, vlada još na raspolaganju ima i druge alate”, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.
Zatim je pojasnio…

“Što se tiče vaučera, oni idu onima kojim imaju manja primanja i to je nešto što moramo kvalitativno i po određenim kriterijima napraviti”, rekao je Plenković.

Kakva je situacija u Bosni i Hercegovini? Može li Vlada Federacije BiH ili kantoni u FBiH, pa čak i općine ponuditi građanima naše zemlje vaučere za gorivo, nešto slično po principu vaučera za odmore, koji su najavljeni u visini od 200 KM.

A koliko su naši vlastodršci odgovorni spram onih koji su ih izabrali, vidjelo se na nedavno održanoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH kada nije podržan prijedlog SDP-a da se po hitnom postupku razmatra prijedlog zakona za ukidanje akciza na gorivo.

Tada je planirano da sa akcizama cijena goriva bude smanjena za 30 do 45 feninga po litru.

Podsjetimo, protiv su glasali delegati SNSD-a, dok je delegat SDS-a Mladen Bosić bio suzdržan. Ranije je Predstavnički dom izglasao ukidanje akciza. Shvativši da su građani na rubu strpljenja, izgleda da su promijenili ploču.
Tada je najuporniji bio Saša Magazinović, državni poslanik SDP-a, koji i danas za portal Radiosarajevo.ba tvrdi da u samom tom zakonu nema ništa sporno.

“Da su prošle akcize, gorivo u BiH bi bilo jeftinije i do 45 feninga. To je novac kojeg bi se odrekla država, to je novac građana, zato što su cijene skočile u nebo i zato što je PDV mnogo viši“, kaže Magazinović.

O vaučerima za gorivo, Magazinović ima svoje mišljenje.

“Vaučer od 200 KM ili ukidanje akciza na gorivo je nepostojeća dilema. Kako će 200 KM pomoći privredniku u čiju kalkulaciju cijene proizvoda ili usluge ulazi cijena goriva? I ukidanje akciza i vaučer je odgovor, a ne da idejom o vaučeru pravdamo tromost Doma naroda da usvoji zakon”, kazao je Magazinović za Radiosarajevo.ba.

Za komentar smo kontaktirali eksperta za energetiku Almira Bečarevića, koji je za portal Radiosarajevo.ba rekao sljedeće:

“Pitanje uvođena vaučera je pitanje koje je trebalo postaviti puno mjeseci ranije. Vaučeri za derivate nafte kao sredstvo pomoći mogu biti uvedeni i bez intervencije države, što znači i entiteti i kantoni ovu mjeru mogu uvesti samostalno. Nije trebalo čekati ukidanje akciza na državnom nivou, jer se znalo da od toga neće biti ništa, ali ciljani vaučeri za gorivo su stvar i opredjeljenje svakog nižeg nivoa vlasti. Taj vid pomoci npr. socijalno ugroženom stanovništvu ili određenom sektoru privrede ili sektoru usluga je individualna odluka svakog nivoa vlasti koji se odluči da povećane prihode od poreza na naftu vrati od onih nad kojima je to i naplatila”.

Pošto su svi podigli cijene taxi usluga, odluka može biti da se vaučeri za gorivo podijele taksistima za razliku cijene goriva u zamjenu za zadržavanje starih cijena usluga.”Vaučeri mogu biti i za pekare da im se pokrije povećana cijena goriva, a da to pokriče doprinese manjoj cijeni hljeba. Ono što je bitno je to da i kada bi se krenulo u ovu mjeru, opet bi trebalo vremena jer se niko aktivno nije bavio ovim pitanjem. Vaučeri za putovanja postoje, subvencije za e-vozila postoje itd i koju korist od ovoga imaju oni sa najmanjim primanjima, koju korist imaju subjekti koji pružaju usluge prijevoza? Odgovor znamo, a to je sve postavljeno na besmisleni sistem gdje oni koji imaju potrebu za vaučerima ili subvencijama ne dobiju ni mrvice.Oni koji mogu platiti e-vozilo 90.000 KM dobiju jos 10.000 KM na peškeš. Komično, zar ne?”, kazao je Bečarević za portal Radiosarajevo.ba.