Angelina Jolie dobila parnicu protiv hrvatskog novinara

Američka glumica Angelina Jolie dobila je sudski proces koji je protiv nje pokrenuo hrvatski novinar James J. Braddock (Josip Knežević) tvrdeći da je njezin redateljski prvijenac ‘U zemlji krvi i meda’ plagijat jer je ukrala ideju iz njegova romana, prenosi časopis Hollywood Reporter.

Jolie je zajedno s producentskom kućom GK Films i distribucijskom kućom Film District američkom okružnom sudu u Los Angelesu dostavila brojnu dokumentaciju kako bi dokazala da nije ukrala ideju iz knjige ‘The Soul Shattering’ (Slamanje duše) koju je 2007. Knežević objavio pod pseudonimom James Braddock, prenosi HRT.

U objašnjenju okružne sutkinje Dolly Gee navodi da film i knjiga u suštini nisu slični te da bi Braddock u eventualnom nastavku procesa trebao podastrijeti nove dokaze ako ne želi trajno odbacivanje tužbe.

Knežević, sarajevski novinar sa zagrebačkom adresom, svojedobno je ispričao kako se nekoliko puta našao s producentom Ericom Sarkićem da bi razgovarali o potencijalnom snimanju filma po njegovu književnom predlošku te da je bio šokiran kad je čuo kako isti producent u saradnji sa slavnom glumicom radi film prema istovjetnoj priči.

Kneževićeva knjiga priča o tragičnoj sudbini jedne Sarajke, koja je prošla golgotu srpskih logora u ratnoj BiH. U logoru je izgubila i 13-godišnju kćer, ali i zaljubila se u jednog od zapovjednika, jedinog koji je nije silovao. Knjiga je temeljena na istinitoj priči.

Sutkinja Gee u objašnjenju navodi kako je čitajući knjigu i gledajući film zamijetila neke sličnosti, no da to nije dovoljno da bi se Braddockova tužba smatrala opravdanom.

Sutkinja je također kazala kako je analizirajući temu obaju uradaka zamijetila i brojne razlike. U zemlji krvi i meda prvenstveno je priča o izdaji, osveti i tragediji u kojoj se nazire vrlo malo ili nimalo nade, a radnja knjige Slamanje duše fokusirana je na porodicu, ljubav i ljudsku snagu, stoji u objašnjenju američkog okružnog suda u Kaliforniji.

(VisokoIN)