Antifašisti iz Mostara oštro reagovali na uvrede gradonačelnika: Cijeli svijet će čuti za to. Tražit ćemo njegovu smjenu

Pokrenućemo sve mehanizme za smjenu Kordića sa pozicije koju obnaša, naveli su u saopćenju

Da je bilo koji anonimni pojedinac na svom Facebook profilu napisao ono što je napisao Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, bilo bi strašno i za svaku osudu, ali kada to napiše prvi čovjek teško ranjenog grada, grada sa takvim antifašističkim naslijeđem kakvo Mostar ima i grada duboko podijeljenog, čije dvije polovine žive jedna pored druge, uprkos silnim nastojanjima tog istog Kordića da nas uvjeri da to nije tako, onda je to mnogo više od ličnog stava o nekom događaju, navodi se u reakciji Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR).

Dodaju da se tu radi o političkom stavu grupacije kojoj isti pripada i dosljedno je provodi.

“Kordić piše: ‘Gradimo #Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija’. Ako je antifašizam po Kordiću zločinačka ideologija onda će i osnovnoškolac zaključiti da je po njegovom mišljenju fašizam ideologija dobra.

Ako nam tu budućnost nudi Kordić, neće proći, a nudi po onome kako reaguje na eksplicitne pojave i akcije neofašista u gradu. Čak ih i brani relativizirajući njihova teroristička djela. No, mi se više njime nećemo baviti. Za nas više nije gradonačelnik, a za iznesene uvrede, i pojedinačne, ali i kolektivne srešćemo se sa njim na za to odgovarajućem mjestu”, navode u reakciji.

Dodaju da je njihov Savez antifašista član Evropske asocijacije antifašista, te Svjetske unije veterana, a sve zahvaljujući onome šta su Titovi partizani, kao dio svjetske antifašističke koalicije uradili u Drugom svjetskom ratu te da su u tim organizacijama okupljeni savezi iz preko sto zemalja svijeta.

“Koristeći tu mrežu cijeli svijet će saznati da na čelu grada Mostara stoji čovjek za kojeg je antifašizam ideologija zla. Pored toga, drugim dostupnim nam kanalima sa ovim činjenicama upoznaćemo i širu javnost, kako kod nas, tako i u svijetu.

Pokrenućemo sve mehanizme za smjenu Kordića sa pozicije koju obnaša, svjesni da to neće ići lako, ali ćemo bar tu politiku raskrinkati do kraja. Mostar ne zaslužuje da ga Kordić predstavlja i vodi. To je sramota za svakog građanina ovog grada”, poručili su.