Antigensko testiranje-za i protiv

U Kantonu Sarajevo odlukom Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva antigenski testovi koristiće se kao dijagnostički dokaz o pozitivnosti ili negativnosti na Kovid-19. Stručnjaci upozoravaju da su PCR testovi zlatni standard, te da Evropa neće prihvatiti nijedan pozitivan antigenski test kao potvrdu da je neko prebolio bolest.
U Kantonu Sarajevu, gdje je sa dvije doze vakcine protiv Kovida-19 vakcinisano više od 56 posto stanovnika, na snazi je odluka o uvođenju antigenskih testova u zdravstvenim ustanovama. Na PCR testiranje ići će samo pacijenti sa težim simptomima Kovida-19. Stručnjaci ističu da antigenski testovi mogu biti skrining procedura, ali da bolest treba potvrditi.
PCR testom.

IVAN ĐIKIĆ, direktor Instituta za biohemiju u Frankfurtu

Kada imate veliko širenje virusa u populaciji iznad 50 posto pozitivnih testiranja, tada je testiranje nepotrebno, slabo i ne daje relevantne informacije. Zašto neke zemlje prelaze sa toga sa zlatnog standarda PCR testova na antigene testove, a prije samo godinu dana su govorili da ti testovi nisu pouzdani. Odgovor na to pitanje se nalazi u tome nisu odradili svoj posao, nisu pripremili dovoljne kapacitete za PCR testiranja.

Iz Ministarstva zdravsta Kantona Sarajevo potvrđuju da je nabavljeno 8 hiiljada antigenskih testova. Kažu, pomoću antigenskih testova građani će brže dobijati rezultate testiranja.

MIRNA PECIKOZA, portparol Ministasrtva zdravstva KS

U proteklim danima bilo je problema sa testiranjema, odnosno obradom rezultata PCR testa jer KC ima kapacitet do 1000 testova dnevno. Nadamo se da će se antigen testovima koji se koriste već dva tri dana u KS i taj problem riješiti.

Testiranja su učestala i zbog brzog širenja omikron varijante koronavirusa, a primat nad delta sojem, poručuju iz Opšte bolnice, omikron bi mogao bi preuzeti kroz deset dana.

EDNAN DRLJEVIĆ, šef Infektivnog odjeljenja Opšte bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš”

Po ovim saznanjima, ogroman je broj oboljelih građana i koji su se testirali i koji se nisu testirali. Tako da pretpostavljamo da, iako je taj udio teško i kritično oboljelih manji, da će ih biti brojčano zaista dosta.

Rizične grupe i stariji od 60 godina vitalno su ugroženi od omikron varijante koronavirusa. Ljudi umiru u velikom broju, što se vidi, podsjeća prof. Đikić, u zemljama gdje je broj vakcinisanih nizak. Najavljuje da bi polovinom godine pandemija mogla preći u endemiju, u zemljama gdje se mjere poštuju.

IVAN ĐIKIĆ, direktor Instituta za biohemiju u Frankfurtu

To nije blaga bolest sada, ali može postati blaga u drugom dijelu godine, kada ćemo imati veći broj procjepljenih, kada ćemo steći veći kolektivni imunitet zbog ovog sadašnjeg bržeg širenja varijante .

Iz “Apoteka Sarajevo” potvrđeno je da ima dovoljno testova za samotestiranje. Pojašnjavaju da su brzi testovi najpouzdaniji kod osoba koje već imaju simptome. Kontaktirali smo još neke apoteke u Sarajevu, gdje nam je rečeno da se cijene brzih testova kreću od 6 do 8 maraka.