Barbarez danas objavljuje spisak Zmajeva za duele s Engleskom i Italijom

Novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sergej Barbarez danas će saopštiti spisak igrača na koje će računati na predstojećim prijateljskim utakmicama protiv Engleske i Italije.

Bit će to početak jedne nove, a vrlo izvijesno i teške ere koja predstoji našoj selekciji i ne toliko mladom, koliko neiskusnom selektoru Barbarezu. Zato će biti zanimljivo vidjeti njegov prvi spisak.

Od reprezentacije su se prije nekoliko dana zvanično oprostili Miralem Pjanić i Ibrahim Šehić. Edin Džeko se nije oprostio, ali neće biti pozvan za predstojeće utakmice kako bi dobio potrebni odmor nakon zahtjevne sezone koju ovaj 38-godišnjak ima iza sebe.

Izostanak pomenute trojice fudbalera sam po sebi garantuje da će bh. reprezentacija u predstojećim duelima izgledati bitno drugačije nego u prethodnim godinama. Treba istaći i da na spisku sigurno neće biti ni Nemanje Bilbije, koji je doživio tešku povredu u finalu Kupa BiH.

Postoji realna šansa da poziv neće dobiti još nekoliko fudbalera koji su u proteklom periodu redovno bili na spisku, poput Seada Kolašinca koji je trenutno povrijeđen, ali bi na njemu trebalo biti i nekih novih imena.

Navodno bi jedan od njih trebao biti stoper Stjepan Radeljić, koji iza sebe ima sjajnu sezonu u Rijeci. SportSport.ba nezvanično saznaje da bi bh. reprezentaciju mogao pojačati i Nikola Katić (27), stoper Zuricha koji po potrebi može igrati i na poziciji zadnjeg veznog.

Isti izvor javlja da bi u reprezentaciju mogao biti pozvan i hit igrač proljetnog dijela Wwin lige BiH, David Vuković, koji je u proteklih nekoliko mjeseci blistao u dresu banjalučkog Borca.

Radi se o 20-godišnjem krilnom napadaču koji je u martu debitovao za mladu reprezentaciju BiH. Ovog proljeća je u bh. prvenstvu postigao pet golova, a zanimljivo – svaki put je pogađao šutirajući izvan šesnaesterca.

Vuković je vjerovatno trenutno najveći talenat u Wwin ligi BiH i za njega već postoji interesovanje nekih stranih klubova, pa bi predstojeće dvije utakmice mogle biti dobra prilika da dobije određenu minutažu i pokaže koliko može na najvišem nivou.

Sigurno da postoje realne šanse da na prvom Barbarezovom spisku bude i nekih iznenađenja, a to ćemo saznati sutra u 17 sati kada je zakazana press konferencija u prostorijama NFSBiH u Sarajevu.

Naša selekcija će narednog mjeseca igrati dvije prijateljske utakmice, prvu protiv Engleske 3. juna u Newcastleu, a zatim protiv Italije 9. juna u Empoliju.