Begić: “Koji su vaši, a koji nisu? Po čemu to određujete? Je li nas premalo ostalo u jamama?”

Zastupnik Demokratske fronte u Državnom parlamentu Zlatan Begić oglasio se na društvenim mrežama, povodom ponovo iskazane namjere za nametanjem diskriminirajućih odredbi izbornog zakona BiH.

“Diplomatija nije bezuslovno podilaženje i obožavanje stranih ambasadora, birokrata i sl. Politika, također, nije to! Osim toga, nije i ne može biti stvar diplomatije ono što je utvrđeno sudskim presudama – od onih kojima se utvrđuje genocid i UZP, do onih Evropskog suda kojima se utvrđuje teško kršenje ljudskih prava i postojeći aparthejd u BiH”, poručio je Begić.

“Evidentno ignorisanje svega toga od strane zapadnih centara moći”, dodaje, “nije neuspjeh domaće diplomacije, nego je pokazatelj – diplomatski rečeno – elementarne nepristojnosti, a otvoreno govoreći – savremenog barbarizma zapadnog svijeta, vjerske netolerancije/islamofobije, politike aparthejda u BiH (još od prije Daytona pa onda po Daytonu), sve otvorenijeg savremenog rasizma na vjerskoj osnovi (sa srednjevjekovnim korijenima) i duplih standarda koji su, nažalost, duboko ukorijenjeni u zapadnom svijetu – što slučaj BiH zorno pokazuje.

Sve to odavno nadilazi prosto licemjerstvo, ovo je znatno viši nivo poremećaja u sistemu vrijednosti. Dakle, gospodo sa Zapada, zašto demokratija nije za bh. narod? Zašto jedni vrijede više, a drugi manje po rođenju? Koji su vaši, a koji nisu? Po čemu to određujete? Je li nas, po vašem ukusu, premalo ostalo u jamama? Znamo mi odgovor na svako ovo pitanje, ali ga konačno hoćemo čuti od vas. Radi historije…”, poručio je Begić.