Beograd: Hiljade desničara protestovale protiv Pridea, “litijašima” se obratio Porfirije

Hiljade vjerskih i desničarskih aktivista izašle su na ulice Beograda pozivajući vlasti da zabrane povorku ponosa koja je planirana za sljedeći vikend

Među demonstrantima, koji su nosili veliku zastavu Srbije, bile su skupine koje su izvikivale slogane podrške Rusiji, dugotrajnom srpskom savezniku, kao i nacionalističke i krajnje desničarske slogane.

Kolona motorista koja podržava politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina i rusku invaziju na Ukrajinu, upalila je motore u znak podrške okupljenima koji su se uputili prema beogradskog katedrali svetog Save kako bi se pomolili.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je u propovijedi da Europride prijeti tradicionalnim porodičnim vrijednostima.

“Žele oskrnaviti svetost braka i obitelji i nametnuti neprirodnu zajednicu kao zamjenu za brak”, rekao je okupljenima.

„Mi nikome ne namećemo naš način života i ne želimo da nam bilo ko, sa bilo koje strane sveta dolazi nameće svoj pogled na svet i svoje vrednosti. Nećemo da nam niko nameće svoja pravila, svoj pogled na svet, nećemo da nam bilo ko kaže šta mi treba da budemo, jer nama je mera Božija reč, zapovesti njegove“, rekao je patrijarh Porfirije, obraćajući se nakon molebana ispred Hrama Svetog Save.

On je naveo da je za pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBT+ populacija, ali da su protiv žigosanja u ime SPC.

„Protiv smo mržnje i žigosanja, nasilja u ime SPC. Mi im ne sudimo, Bog je sudija svima, molimo se za njih da spoznaju istinu Hristovu i zapovesti njegove. Ne mešamo se i to kako ko organizuje život, ali ne možemo prihvatiti lične slabosti i izbore koji nisu u skladu sa Božijim poretkom, a koji se nameću kao nova društvena norma i pravilo“, rekao je Porfirije.