BH-GAS NEMA NOVCA ZA ISPLATU PENALA

U najnovijem izvještaju Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine o poslovanju BH-Gasa, otkrivene su nepravilnosti. BH-Gas, koji se favorizira kao nositelj realizacije projekta Južne plinske interkonekcije, suočava se s optužbama da je raskidom ugovora s mađarskim plinskim operatorom FGSZ-om nanio ogromnu štetu, a revizorsko izvješće ističe potencijalne posljedice po kompaniju.

Prema izvješću iz 2021. godine, BH-Gas je napravio ozbiljne nepravilnosti u poslovanju. Raskid ugovora s mađarskim operatorom FGSZ-om, uz podršku Gazproma i Turske, rezultirao je ozbiljnim posljedicama i pokrenuo jednu od najvećih poslijeratnih korupcijskih afera u zemlji.

Nekadašnji direktor, Jasmin Salkić, optužio je dio Vlade i Energoinvesta za koketiranje s Gazpromom i Ankarom, naglašavajući ozbiljne nepravilnosti u postupcima BH-Gasa.

Revizori posebno ističu problematiku plaćanja naknada transporterima, poput FGSZ-a iz Mađarske, i Transportgasa iz Srbije, iako nije bilo stvarne isporuke plina.

BH-Gas je nastavio plaćati naknade čak i nakon prelaska transporta prirodnog plina na “Turski tok”. Revizorsko izvješće kritizira takvo ponašanje te upozorava na potencijalne posljedice, uključujući pokrenuti arbitražni spor s FGSZ-om, koji zahtijeva plaćanje od 21,1 milion američkih dolara.

Raskid ugovora s mađarskim plinskim operatorom ima ozbiljne implikacije, s ugovorenim transportom do kraja 2023. godine i značajnim penala u slučaju raskida.