BHRT: 750 ZAPOSLENIKA JE DOVEDENO DO ZIDA, SITUACIJA JE ALARMANTNA

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u uputio je pismo premijeru Federacije BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Komisiji za saobraćaj i komunikacije, a povodom teške i neriješene situacije na BHRT-u.

Prošlo je 40 dana od kada su radnici BHRT-a primili posljednju platu, a duguje im se i topli obrok.

Zbog toga mnogi neće biti u mogućnosti da rade što će, ukoliko problem ne bude riješen, dovesti u pitanje proizvodnju programa BHRT-a, ali i Federalne radio-televizije.

“Novca od raspodjele takse još nema. Od političara smo do sada dobili samo prazna obećanja. Iz Sindikata poručuju da nije isključena mogućnost protesta, jer rad bez novca je zaposlenike BHRT-a doveo do zida”, kažu iz BHRT-a.

Ni upiti, apeli, molbe, niti pisma, ništa nije dovoljno glasno, po svemu sudeći, nije mnogo ni važno, jer odgovora od nadležnih institucija o mogućem rješavanju problema na BHRT-u nema. Pismo je uputio Samostalni sindikat radnika u BHRT-u i to Vladi Federacije BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Komisiji za saobraćaj i komunikacije, u kojem ih pozivaju da posjete prostor Javnog RTV servisa i uvjere se u kakvim uslovima rade radnici.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u poručuje da bi ukoliko se uskoro ne nađe rješenje za radnike BHRT-a, moglo doći do protesta jer radnici bez plate ne mogu živjeti, a ni raditi.

To bi značilo da je upitan program BHRT-a, ali samim tim i Radio-televizije Federacije BiH kojima BHRT pruža usluge. Tako bi Bosni i Hercegovini ostao samo program RTRS-a. Predstavnici Sindikata će pokrenuti sve zakonom
dozvoljene radnje.

“Samostalni sindikat radnika u BHRT-u je poduzeo sve aktivnosti zakonske i poslao pisma na sve moguće adrese, da se poduzme, da se iznađe rješenje za uposlenike BHRT-a kojih ima 750. Radnici su posljednji put primili platu 8. aprila. Mi smo na ivici, nećemo imati s čim da radimo i neće imati ko da radi.”, kaže Mubera Herac, članica UO SSR u BHRT-u.