Biden: Izrael je pretjerao s odgovorom u Gazi

Vojni odgovor Izraela u Pojasu Gaze bio je pretjeran, rekao je američki predsjednik Joe Biden tokom četvrtka u Bijeloj kući, za vrijeme druženja s novinarima.

Također, uistinu se jako zalažem da humanitarna pomoć stigne u Gazu. Zalažem se i za prekid vatre kako bi se omogućilo oslobađanje talaca. Sve to mora prestati što prije, ima puno nevinih ljudi, puno onih koji gladuju, koji su u nevolji i koji umiru“, naglasio je američki predsjednik.

Bijela kuća je u četvrtak najavila da neće podržati nikakve planove Izraela za velike vojne operacije u Rafi, na jugu Pojasa Gaze te je navedeno da je šef diplomatije Antony Blinken jasno izrazio zabrinutost SAD-a u vezi takvih operacija. Izrael je u četvrtak žestoko bombardirao Rafu.

„Bilo kakva velika vojna operacija u Rafi u ovo vrijeme, pod ovim okolnostima, s više od milion ili milion i pol Palestinaca koji su potražili sklonište u Rafi, bez razmatranja njihove sigurnosti, bila bi katastrofa. Mi to ne podržavamo”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.