Blinken uputio poziv Izraelu: Hitno zaustavite nasilje doseljenika na Zapadnoj obali

Američki državni sekretar je naglasio da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene unapređenju rješenja o dvije države

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je Izrael da hitno preduzme “afirmativne korake” kako bi zaustavio ekstremističko nasilje jevrejskih doseljenika nad Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kako javlja Anadolija, u telefonskom razgovoru sa članom izraelskog ratnog kabineta ministrom Bennyjem Gantzom u četvrtak, Blinken je “naglasio hitnu potrebu za afirmativnim koracima za deeskalaciju tenzija na Zapadnoj obali, uključujući suočavanje sa rastom nasilja doseljenika ekstremista”.

Prema riječima portparola State Departmenta Matthewa Millera, Blinken i Gantz su razgovarali i o tekućim naporima da se spriječi širenje sukoba Izraela i Hamasa i da se osigura oslobađanje talaca koji se drže u Pojasu Gaze, uključujući američke građane.

Tokom razgovora, Blinken je naglasio da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene unapređenju rješenja o dvije države.

Blinkenov poziv je uslijedio nakon što je izraelska vojska izvršila racije na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući grad Jenin i izbjeglički kamp Jenin, što je dovelo do sukoba.

Inače, na Zapadnoj obali došlo je do porasta napetosti i sukoba između Palestinaca i izraelske vojske, koja je pojačala provođenje racija tokom povečanog nasilja doseljenika i rata u Pojasu Gaze.