Blokirani radovi u centru Sarajeva, a zbog rugla ispaštaju građani. Stoji li iza svega politika?

Građani i gosti Sarajeva mjesecima prolaze pored rugla u centru grada, koje predstavlja i opasnost po prolaznike. Prije nekoliko mjeseci započeli su radovi na uređenju površine ispred zgrade BH Šuma. Radovi su zaustavljeni tek što su započeli. Gradilište je ograđeno i stoji tako bez naznake da bi radovi mogli biti nastavljeni.

Blokirani radovi
Radovi na ovom lokalitetu su počeli a da Komisija za zaštitu kulturno historijskih spomenika BiH nije dala dozvolu. U komisiji je SDA-ov Faruk Kapidžić. Kako nije bilo dozvole, uređenje pješačke zone je blokirano, a načelnik Općine Centar Srđan Mandić optužio je Kapidžića da opstruiše projekt.

Kapidžić kao mantru ponavlja kako je sporan pristup sanaciji i uređenju zone u centru glavnog grada.

“Mi smo kratko napisali da je projekat neistinit. Ono što su nam poslali je neistinito”, kazao je Kapidžić.

On tvrdi kako Općina Centar nije dostavila valjan projekt te kako je to jedini razlog obustave radova. Mandić je javno optuživao kako je Kapidžić iz isključivo političkih razloga blokirao uređenje.

Pitali smo u Općini Centar može li se uskoro očekivati nastavak radova te u kojoj je fazi projekt trenutno.

Općina Centar: Pribavili smo traženu dokumentaciju
Oni su u odgovoru za Raport naveli da je Općina Centar Sarajevo u augustu 2022. godine dostavila Federalnom ministarstvu prostornog uređenja zahtjev za uređenje dijela pješačke zone na uglu ulica Maršala Tita – Kranjčevićeva.

“Dana 19. septembra 2022. godine smo dobili odgovor da je neophodno izvršiti korekciju projektne dokumentacije. Tražena je saglasnost u postupku za rekonstrukciju navedenog prostora. Potom, dat je rok od 10 dana za upotpunu zahtjeva. Općina Centar je pribavila svu traženu dokumentaciju i upotpunila zahtjev u traženom roku”, istakli su u odgovoru.

Međutim, kako dodaju, još nisu dobili odgovor.

“Federalno ministarstvo prostornog uređenja je naš zahtjev i svu pripadajuću dokumentaciju dostavilo Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH radi izdavanja mišljenja o usklađenosti sa propisanim mjerama zaštite. Do danas nismo dobili odgovor na osnovu kojeg bi mogli nastaviti započete radove. Isti očekujemo u skorije vrijeme”, Kažu u Općini Centar.