BRILJANTNA ANALIZA EKONOMSKOG STRUČNJAKA FARUKA HADŽIĆA: Šta se u Federaciji BiH događalo u vrijeme bivšeg premijera Novalića, a šta očekivati u vrijeme Nikšićevog mandata…

Nažalost, obzirom da je stopa realnog rasta BDP-a 1,8%, značit će da neće biti vanrednog usklađivanja, što sam također najavio.

Federacija BiH je završila 2023. godinu sa stopom realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,8%. Prema Federalnom zavodu za statistiku, nominalni rast je iznosio 7,96%, ali kada se uskladi sa inflacijom – kretanjem cijena, dolazimo do stvarnog (realnog) rasta od 1,8%.

Posljednji kvartal pokazuje značajno usporavanje nivoa ekonomske aktivnosti, gdje je posebno istaknut pad u Prerađivačkoj industriji od čak 5%. Međutim, ovi podaci su sada vrlo bitni za penzionere, jer je prema ovome, utvrđeno konačno usklađivanje penzija u ovoj godini i ono će iznositi 6,6%. Podsjetit ću da sam najavio u decembru, da će redovno usklađivanje iznositi ne manje od 5%, ali ne više od 7%.

Nažalost, obzirom da je stopa realnog rasta BDP-a 1,8%, značit će da neće biti vanrednog usklađivanja, što sam također najavio. Ova godina će također biti vrlo izazovna, zbog nastavka pada nivoa ekonomske aktivnosti, s tim da će taj nivo zavisiti od toga kako će se ekonomija EU kretati ove godine, a par stvari nije baš obećavajuće. Naime, ako u novembru Doland Trump pobijedi na izborima u SAD-u, vjerovatno će se uvesti carine od oko 10% na sve uvozne proizvode iz Evropske unije, što će biti ozbiljan udarac izvozu Evropske unije, koja godišnje izvozi oko 500 milijardi EUR-a u SAD. Drugo, budžetska pomoć je poprilično iskorištena tokom pandemije Covid-19 i tokom energetske krize, tako da će doći do “hlađenja” ekonomija, jer budžetski deficiti neće moći biti održivi tokom dužeg perioda.

Treće, snažne subvencije iz Kine na izvoz, posebno prema Evropskoj uniji, vjerovatno će dodatno uticati na pad cijena – inflacije u Evropskoj uniji, zbog jeftinijih uvoznih proizvoda iz Kine. Ova tri razloga će dodatno uticati na brzinu oporavka ekonomije u Evropskoj uniji. U konačnici, sve je ovo bitno i za nas. Ako oporavak ekonomija, posebno Njemačke bude duži od očekivanog, to će se odraziti i na našu ekonomiju, a to će onda značiti i dosta niži nivo usklađivanja penzija u narednoj godini, poručio je Hadžić.