Brojne političke smjene proglašene nezakonitim, štetu trpe javni budžeti

Desetine smjena rukovodilaca javnih ustanova sudovi su tokom proteklih godina proglašavali nezakonitim što je izazvalo štetu javnim budžetima koja se mjeri u stotinama hiljada maraka. U Republici Srpskoj u takvoj praksi prednjačila je Vlada. Istražili smo motive i posljedice ovih slučajeva.
Želja za političkom moći jednog čovjeka ili nekolicine, osnovni je motiv za smjenama rukovodilaca, koje su u mnogobrojnim slučajevima sudovi okrakterisali kako nezakonite. Smjene su provođene bez obzira postoji li valjani razlog, kaže urednik portala Kapital Siniša Vukelić.

“Nisu ulagali vrijeme ni da osmisle dobar razlog i provedu proceduru već su smjenjivani preko noći, bez obzira na cijenu koju moraju da plate građani RS tako što isplate nadoknadu štete ili moraju da ga vrate na posao”, ističe Vukelić.

Koalicione slagalice, kratko je razloge vlastite smjene okraktarisao čovjek koji je najdalje otišao u sudskim postupcima. Predrag Tomić tri puta je dobio presude, vraćan na posao, pa ponovo smjenjivan. Vlada nije ispoštovala ni preporuku Ombudsmana za ljudska prava. Krivično je gonio odgovorno lice premijera Viškovića, bez uspjeha.

“I onda je gospođa Glušac u prvom koraku rekla da jeste tu povrijeđen zakon, ali da to djelo nije krivično djelo, nego da se to trebalo raditi putem suda, da sud sprovede odluku. S tim se složio i njen rukovodilac u drugom stepenu i donesena je odluka o obustavljanju postupka”, kaže Tomić.

U rijetkim slučajevima kada je bilo ko iz vlasti komentarisao razloge smjena, premijer Višković svojevremeno se osvrnuo upravo na Tomićevu prijavu.

“To je urađeno na prijedlog njegove partije, a ne premijera. Ispoštovana sudska odluka. Ponovo vraćen na radno mjesto. Poslije toga ponovo smijenjen. On ima pravo da tuži”, rekao je ranije Višković.

Među desetinama slučajeva moguće je izdvojiti tek one najpoznatije. Pokazuju da su sličnu praksu imale i ranije Vlade i koalicije. Od najaktuelnije smjene pomoćnice ministra saobraćaja i veza, do direktora RiTE Ugljevik koji je od neposlušnog postao ministar, ali uredno naplatio sporazumno obeštećenje zbog nezakonite smjene. Pored ovih niz je slučajeva i na lokalnom nivou, poput Prijedora. Najmanje šest presuda za nezakonite smjene sudovi su donijeli nakon što je SNSD preuzeo vladanje ovim gradom.

“Nažalost kod nas je sistem, sam postupak imenovanja rukovodilaca ustanova, dosta centralizovan, gdje je ključna uloga Vlade, što ne bi smjelo biti slučaj. U tom slučaju Vlada ima presudni uticaj, a to je najčešće politički”, navodi Uglješa Vuković iz “Transparensi internešnela BiH”.

Novom praksom imenovanja desetina vršilaca dužnosti javnih preduzeća i ustanova Vlada i drugi organi pokušavaju izbjeći sudske postupke, te otvaraju mogućnost obavljanja drugih dužnosti imenovanih.

“I onda se oni cijelo vrijeme drže na vrlo kratkom konopcu i mogu se smijeniti preko noći i bez ikakvog obeštećenja ili zahtjeva, ali sa tim se obezbjeđuje njihova bezuslovna poslušnost”, kaže Siniša Vukelić, urednik Portala Kapital.

Rješenje je vrlo jasno, ali tako daleko. Profesionalizacija postupaka imenovanja na principu meritornosti i bez centralizovane uloge Vlade.