Brojne reakcije na istragu o tajnoj WhatsApp grupi MUP-a Hrvatske

straga nizozemskog istraživačkog portala Lighthouse Reports u kojoj se navodi da je vrh policije u Hrvatskoj bio svjestan navodno nezakonitih aktivnosti hrvatske granične policije u odvraćanju migranata izazvala je mnošto reakcija i pozive Evropskoj uniji da poduzme mjere kako bi se zaustavila ova praksa.

O istrazi se danas oglasio Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. On je, kako navodi Hina, izjavio da je policijska WhatsApp grupa bila namijenjena za operativnu komunikaciju u borbi protiv krijumčara migranata, te da su sva postupanja prema migrantima službeno evidentirana.

On je negirao da navode iz istrage da je bilo odvraćanja migranata protivnog zakonima o međunarodnoj zaštiti, te izjavio kako operativna akcija Koridor “nije nikakva tajna akcija” i da se ona provodi vrlo intenzivno u zadnjih pet godina. Objasnio je kako grupa korištena iz praktičnih razloga, jer se skupine migranata uglavnom kreću noću, kako bi se brže razmjenjivale informacije.

Na navode iz istrage je u međuvremenu reagovala europarlamentarka Tineke Strik.

“Istraživačko novinarstvo potvrđuje tvrdnje o državnim “push-back” aktivnostima u Hrvatskoj. Unatoč kršenju osnovnih mjera zaštite azila i drugih ljudskih prava, Hrvatskoj je odobren pristup Šengenu. Šengensko vijeće i Komisija su u obavezi da zaustave ova kršenja”, navela je ona u objavi na Twitteru.

Istraga je podjeljena i na Twitter profilu Evropskog vijeća za izbjeglice i prognanike (ECRE), evropske mreže od 105 nevladinih organizacija u 39 evropskih zemalja uz saopćenje ove organizacije iz decembra prošle godine. U tom saopćenju je navedeno kako odluka Vijeća Europske unije da primi Hrvatsku u šengenski prostor unatoč utemeljenim izvještajima o čestim kršenjima zakona EU i međunarodnog prava po pitanju djelovanja granične policije u toj zemlji “pokazuje nepoštivanje predanosti EU temeljnim prava”.

Oglasio se i Vedran Džihić iz Austrijskog instituta za međunarodne odnose.

“Dehumanizacija izbjeglica i nasilje hrvatskih policajaca traje već godinama. Odvraćanje otkriva dvolični karakter hrvatske vlade i temeljni strukturalni rasizam koji stoji iza odvraćanja (migranata)”, napisao je on.

Podsjetimo, šezdeset screenshotova, odnosno snimki zaslona koje sadrže komunikaciju između pripadnika hrvatske policije stiglo je prošle godine na adresu nizozemskog neprofitnog istraživačkog portala Lighthouse Reports. Naziv WhatsApp grupe je ”OA Koridor II- Zapad”, a u njoj se nalaze kontakti 33 niže i više rangirana policijska službenika, dvije glasnogovornice Ministarstva unutarnjih poslova i zamjenika glavnog ravnatelja policije, načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena.

Iz sadržaja chatova, odnosno razmijenjenih poruka nameće se zaključak da je vrh hrvatske policije, ali i djelatnici MUP-a, bio detaljno obaviješten o hapšenjima u “Akciji Koridor” – ali očito ne službenim kanalima gdje se poruke kasnije mogu poslužiti kao dokaz, nego neformalnim WhatsApp porukama.