Budžet ZDK za 2012

Premijer Zeničko dobojskog kantona /ZDK/,Fikret Plevljak,izjavio je danas,da je ovogodišnji budžet,usvojen juče na sjednici kantonalne Vlade prije svega preživljavajući,ipak smatrajući da ima makar i klicu razvojne komponente.

Premijer Plevljak obratio se danas popodne na sastanku u sjedištu ZDK u Zenici predstavnicima svih kantonalnih ustanova,institucija i udruženja,pri čemu je ukazao da je osnovni cilj budžeta za 2012. godinu da ova godina za građane ne bude teža nego prošla.

-U narednih 7 dana moguće je amandmansko djelovanje na budžet,kazao je premijer ZDK negirajući da je današnji sastanak zakasnio jer su,kako je rekao, i u prethodnom periodu vođeni razgovori sa svim partnerima koji su direktno ili indirektno zainteresovani za projekcije ovog dokumenta.

Direktor Doma kulture Žepče,Marinko Kelavić za govornicom je izrazio ogorčenje ponašanjem aktuelne izvršne vlasti u ZDK,koja,kako je istakao, nije ispoštovala zaključak skupštine iz prošle godine o dodjeli po 7 hiljada maraka domovima ili centrima za kulturu u ovom kantonu.

-Kultura je potrebna svim građanima a ne samo u Zenici,kazao je Kelavić.

Sastanku nisu prisustvovali predsjednik Sindikata ZDK,Mirnes Isaković,kao ni predsjednici sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja,Selvedin Šatorović,odnosno sindikata srednjeg obrazovanja,Dževad Hadžić.

Vlada ZDK usvojila je juče Prijedlog ovogodišnjeg budžeta čiji ukupni prihodi i primici iznose 293 miliona i 42.352 konvertibilne marke.

Od ovog iznosa prihodi su planirani na nivou od blizu 271.305.593 marke,dok se oko 22 miliona odnosi na aranžman sa MMF-om.

Od privatizacije je planirano 420.000 maraka.

Prijedlog budžeta za 2012. godine bit će upućen na razmatranje i usvajanje Skupštini,čije je zasjedanje predviđeno u petak,30. marta.

(VisokoIN)