Bukti rat javnih servisa, FTV objavio navodnu viber prepisku direktora BHRT-a: Ukini mu jutarnji i dnevnik. Džemo će puzati ispred tebe

Rat između BHRT-a i FTV-a butki i ulazi u novu fazu. Dok državna televizija grca u dugovima i prijeti joj gašenje, nelegalno rukovodstvo FTV-a odbija svaku vrstu dogovora osim onog kojeg oni sami osmisle.

U posljednje vrijeme bili su uzaludni svi pokušaji da se napravi dogovor i da FTV prebaci dio novca kojeg prikuplja od RTV takse državnoj televiziji, a kao medijator nisu uspjeli ni lideri Trojke.

FTV je večeras objavio navodnu prepisku direktor BHRT-a Belmina Karamehmedovića sa članom Upravnog odbora ovog javnog servisa čije ime nisu objavili. Iz njih se može pročitati da BHRT planira onemogućiti skoro sve programe na FTV-u.

“U petak, 16. februara, na adresu Radio-televizije Federacije stiglo je ucjenjivačko pismo generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića i članova tamošnjeg Upravnog odbora. U njemu prijete da će, ukoliko do 23. februara naša televizija ne uplati traženi iznos, BHRT pristupiti mjerama smanjenja obima usluga, a što će ugroziti proizvodnju programa. A, ukoliko Federalna televizija ne izvrši plaćanje traženih usluga, od 7. marta BHRT će našoj kući uskratiti sve usluge produkcije osim Dnevnika u 19:30. Da su ovakve prijetnje i brutalni potezi bili osmišljeni ranije, dokazuje prepiska na Viberu između generalnog direktora BHRT-a i njemu lojalnog rukovodica jednog od tehničkih odjela BHRT-a”, navode iz FTV-a.

Navide da su prepisku dobili od kolega novinara iz IP-a BHRT-a.

“U pitanju je razgovor preko Vibera između generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića i jednog od važnih rukovodilaca, koji je poznat redakciji IP-a RTV Federacije, a koji je angažiran u tehničkom odjelu BHRT-a. Sve se događa uoči sastanka u zgradi menadžmenta, BHRT-a i predstavnika Trojke. Ova kratka, ali jasna prepiska, poklapa se sa ucjenama i prijetnjama menadžmenta i Upravnog odbora BHRT-a.

BELMIN: U srijedu je ključni sastanak.

RUKOVODILAC: Hvala, moj prijatelju.

BELMIN: Idemo do kraja, pa šta bude.

RUKOVODILAC: Ne znam šta bih ti rekao, no, ponekad je bolje prešutjeti. Onomad kada je trebalo otvarao sam sva vrata, to znaš, sada, sad sam siguran samo u jednu stvar a ona je da se ona može u hodu uraditi ili radikalno, ujutro, odmah večeras, ugasi sve. Ulaziti u sve veće konflikte kako ovdje tako i u ITC-u, a on lično sjedi s nama ili bar pokušava ponaosob saznati, iskopati svaku info o tvojim, našim koracima. E to je to, a tebi ne smiju, neće da ovo kažu. Za početak, kako bi uzoriti Džemo shvatio da misliš, mislimo ozbiljno, odmah ujutro nema Jutarnjeg i Dnevnika. Vjeruj do 16 sati bi puzao ispred tebe.

Dalje navode da je 23. februar ovaj petak.

“Prvi datum za kada je Belmin Karamehmedović, generalni direktor, uz podršku Upravnog odbora BHRT-a, u pismu ucjene najavio uskraćivanje pojedinih produkcijskih usluga, a zbog neizmirenih obaveza. Pismo ucjene neodoljivo podsjeća na Viber prepisku između njega i očito lojalnog rukovodioca, poslušnog i spremnog da ugasi Federalnu televiziju. Podsjećamo, konačni rok iz pisma ucjene je 7. mart. Također, zbog Belmina Karamehmedovića, koji odbija i dalje da potpiše Aneks ugovora o naplati RTV takse putem EPBiH, oba javna servisa sa sjedištem u Sarajevu izgubila su nepovratno prihode, pojedinačno u iznosu po 2 miliona i 800 hiljada maraka. To ne sprečava ni Upravni odbor BHRT-a da mirno gleda na ucjene i urušavanje RTV Federacije, ali ni nadležnog i nimalo nedužnog državnog ministra Edina Fortu”, naveli su.