ČEKA SE DA SUDIJA ODSVIRA KRAJ Da li Novalićeva vlada pada prije Bajrama?! Ovi ministri već spremaju ostavke…

Postaje sve jasnije – visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poslije Bajrama opet će intervenirati.

 

Ovo će biti sedmica s puno pregovora, a HDZ bi, kako se saznaje ovih dana, mogao posegnuti i za napuštanjem Vade FBiH u narednih nekoliko dana.

 

Opcija da ministri HDZ-a napuste vladu FBiH nije nova. O ostavci razmišlja i Aljoša Čampara, kao i ministri u SBB-a u Vladi Federacije BiH.

 

U stvari, tako razmišlja Fahrudin Radončić. Teško je vjerovati da bi se njegovi ministri usprotivili takvom nalogu vrha SBB-a, jer su svakako svjesni da su na izlaznim vratima iz vlade u kojoj su bili preko osam godina.

 

Zna se i da i pojedini ministri iz SDA jedva čekaju da sudija odsvira kraj i da završe svoje dugogodišnje mandate u vladi koja je opterećena činjenicom da je njen premijer nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu zbog afere „Respiratori“. Ali, teško je vjerovati da oni sami smiju takvu odluku donijeti zbog pristiska iz SDA koja od njih traži da utakmicu igraju do kraja.

 

Inače, Vlada Federacije BiH je već dugo na ivici kvoruma za odlučivanje. Zbog smrti nekih od ministara, kao i napuštanja funkcije, dovoljno je da samo neki od ministara podnesu ostavku i ona više ne može funkcionirati.

Neki od trenutnih ministara smatraju da bi ostavke bile i njihov moralni čin.

 

Novalićeva vlada radi već četri godine u nekoj vrsti tehničkog mandata i iza nje su brojne afere.

 

Istovremeno, ne miruje ni međunarodna zajednica. OHR i međunarodne diplomate kreću sa svojim “krugom konsultacija”: treba riješiti NES, SBiH da se konačno odreknu SDA ili privoliti HDZ 1990. Problem je što imenovanje vlade ovisi od većeg broja stranaka s malim brojem zastupnika. Cilj je, u slučaju nametanja nove odluke Visokog predstavnika, imati najmanje 51 ruku u Predstavničkom domu FBiH.

 

Konačni pad Novalićeve vlade bi, po procjenama, ubrzao taj proces.

 

Istovremeno, upravo to čeka ogroman dio javnosti u Federaciji BiH koji želi promjene i nova lica u federalnoj vladi.