Cenić: RS nije pobijedila MMF, novac bez reformi stiže jer se želi pomoći zdravstvu

Premijer Republike Srpske Radovan Višković bezočno laže, a da pritom i ne trepne“, kaže ekonomista Svetlana Cenić, reagujući na izjavu Viškovićevu o navodnim ucjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

„Istina je sledeća: 300 miliona evra o kojima priča Višković nema nikakve veze sa kreditom. MMF upumpava 650 milijardi eura specijalnih prava vučenja u MMF. Što znači da će svih 190 članica MMF-a imati na raspolaganju novca srazmjerno svojoj kvoti. Kvota Bosne i Hercegovine je 0,06 posto. Isto ovo MMF je uradio i 2009. godine, tako da će do kraja augusta ili početka septembra biti donesena odluka na nivou MMF-a o raspodjeli sredstava.Ovo znači da će BiH taj novac imati na raspolaganju srazmjerno svojoj kvoti i da se od BiH očekuje da ga utroši na zdravstveni sistem, odnosno na vakcine i zaštitu zdravlja stanovništva i pomoć privredi. To su prioriteti i zbog toga MMF to i radi i apeluje na sve zemlje da novac troše u tu svrhu. I predsjednica MMF-a Kristalina Georgieva je rekla da su to prioriteti – zdravlje i privreda. Da se razumemo, bh. političari, Višković i drugi će se MMF-u obratiti i za kredit kada ispucaju sve varijante, ali se uslovi ne menjaju“, kazala je Cenić u izjavi SB.

Višković je kazao da će pregovori sa MMF-om biti nastavljeni bez uslovljavanja i da je to jedini prihvatljiv način za Republiku Srpsku.

Međutim, Cenić smatra da je Višković ovom svojom izjavom, što bi rekao jedan sportski komentator „promašio ceo fudbal“.

„Što se tiče kreditnog aranžmana uslovi ostaju potpuno isti“, ponavlja Svetlana Cenić, koja sumnja da će BiH povući svoju kvotu i spiskati je kao što su i sve dosadašnje kredite.

„Nažalost, kada i to potroše opet će ići da pregovaraju o novim kreditima jer oni troše brzinom svetlosti. Već na proleće naredne godine će početi da pregovaraju i o kreditu kod MMF-a. Njima odgovara da pokupe pare odakle god mogu jer ko je još lud da se zadužuje sa kamatom od pet i više posto, a kada smo već kod toga nemam reči za ovo što je uradila Republika Srpska na Londonskoj berzi. Sve rade kako bi nakon izbora svojim biračima mogli obećati kule i gradove, zlatne kašike i 100.000 radnih mesta i reći da im MMF ne da pare. To je standardna igra koju zajedno igraju bez obzira na političke podele“, kaže Cenić.