CIA: Mjesto pretovara heroina i pranja novca

Prema saznanjima CIA, historija Srbije počinje 1918. godine osnivanjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ali punu nezavisnost je ova zemlja stekla tek 5. juna 2006, odvajanjem od Crne Gore.

Ranjiva tačka Srbije je pranje novca, a osim toga je i mjesto pretovara heroina na putu od jugozapadne Azije ka zapadnoj Evropi, ocjena je američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) objavljene na njenoj internet stranici u odjeljku posvećenom Srbiji.

Obavještajci američke vlade proučili su i sva srpska državna obilježja i nakon detaljne analize zastave zaključili da su crvena, plava i bijela „panslavenske boje koje predstavljaju slobodu i revolucionarne ideale“, te da je srpski barjak „inspirisan zastavom Rusije iz 19. vijeka“.

CIA takođe zna da će parlamentarni izbori u Srbiji biti održani u maju 2012. godine, kao i da značajan pritisak na politiku vrše naročito „dvije grupe – pravoslavna klero-fašistička organizacija ‘Obraz’ i srpski nacionalistički pokret ‘1389’”.

Sa površinom od 77.474 kvadrata, Srbija je po veličini 117. zemlja u svijetu, „nešto manja od Južne Karoline“, mada po broju stanovnika na listi CIA zauzima 98. mjesto. Međutim, po stopi smanjenja broja stanovnika od 0,47 odsto Srbija je svrstana na čak 221. mjesto od ukupno 230 zemalja! Brže izumiru samo Rusi, Letonci, Ukrajinci, Estonci, Crnogorci, Bugari i stanovnici ostrva Sent Pjer, Kukovih i Sjeverno marijanskih ostrva.

Po stopi smrtnosti od 13,85 promila Srbija je 16. u svijetu.

Vjerovali ili ne, po izdvajanjima za zdravstvene usluge od 9,9 odsto BDP-a na listi CIA je Srbija na 28. mjestu u svijetu, te bi tako zdravstvo trebalo da bude podjednako kvalitetno kao i u Švedskoj, a još i bolje nego u Norveškoj, Japanu, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i mnogim drugim razvijenijim zemljama. Zanimljivo je i da je Srbija po broju od 5,4 bolničkih kreveta na 1.000 stanovnika na visokom 35. mjestu u svijetu, što znači da je opremljeniji čak i od Švajcarske, koja važi za zdravstvenu silu. Međutim, kao najčešće infektivne bolesti na tom području CIA navodi bakterijsku dijareju i Krimsko-Kongo hemoragijsku groznicu, što je inače virusno oboljenje koje prenose krpelji.

Sudeći prema podacima CIA, Srbija ne zaostaje ni po obrazovanju, pa je sa izdvajanjima od 4,7 odsto BDP-a rangirana na 73. mjestu u svijetu. Po mišljenju američkih obavještajaca Srbi su tako obrazovaniji od Hrvata, Njemaca, Australijanaca, Italijana, Portugalaca, Španaca, Grka i mnogih drugih. Međutim, po broju nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godina rangirani su u sam svjetski vrh besposličara – čak na šesto mjesto, sa stopom nezaposlenosti od 42,5 odsto!
Uprkos uvjeravanju domaćih stručnjaka da se Srbiji ne mogu desiti razorni zemljotresi, CIA ocjenjuje da je od svih prirodnih nepogoda Srbija najizloženija destruktivnim zemljotresima!

Može im se

Ekonomski analitičar Dragovan Milićević, koji je svojevremeno i sam analizirao informacije kojima raspolaže CIA, smatra da je baza podataka ove agencije bolja nego kod mnogih drugih institucija kada je reč o ekonomskim parametrima, ali da su drugi podaci, poput naše istorije, politički obojeni.

– S obzirom na to koliko su plaćeni, može im se da kreiraju podatke kako žele i prilagođavaju ih svojim političkim interesima. Ovako ispada da je srpska država mlađa od SAD – izjavio je Milićević za „Alo!“.

Milošević uništio srpsku ekonomiju

Odjeljak o srpskoj ekonomiji CIA otvara konstatacijom da su „Miloševićeva era zloupotreba u privredi“, ekonomske sankcije, kao i oštećena infrastruktura i industrija tokom bombardovanja NATO 1999. godine prepolovili ekonomsku snagu Srbije u odnosu na 1990. Tako je, i pored demokratskog i ekonomskog napretka, Srbija i dalje „tranziciona ekonomija sa nezavršenom privatizacijom i nepotpunim strukturalnim reformama“. Pored visokih državnih izdvajanja za plate, penzije i nezaposlene, rastuće potrebe za nova zaduživanja i visokog javnog duga i stagnacije stranih investicija, ozbiljni izazovi Srbije su i „neefikasan pravosudni sistem, visok nivo korupcije i starenje stanovništva“.

(VisokoIN)