Cijene hrane i dalje u porastu, vlasti ne rade ništa kako bi zaštitili građane

Građani su ogorčeni što se cijene povećavaju iz dana u dan i što vlasti u Bosni i Hercegovini ne preduzimaju ništa da zaustave udare na kućne budžete. Sindikalna potrošačka korpa za četveročlanu porodicu u februaru iznosi 2.902 KM, a pokrivenost prosječnom platom tek je 40 odsto. Najviše je poskupjela hrana, čak za 22 odsto.

Prodavači na gradskoj tržnici u Banjaluci kažu da je kupovna moć građana drastično pala. Rijetko se kupuje kilogram, uglavnom tek nekoliko komada, piše BHRT.

Građani kažu da više vole kupovati na tržnici, jer je kvalitetnije voće i povrće, iako su cijene prešle sve granice. Prinuđeni su da zbog poskupljenja smanje gramažu. Kupuju, kažu, duplo manje nego prije inflacije.

U moru poskupljenja, cijena jaja je drastično skočila za više od 100 odsto. Prošle godine je jaje koštalo 20 feninga, a sada 40, 50 i 70 feninga u zavisnosti od veličine.

Iako su cijene goriva u Bosni i Hercegovini smanjene za gotovo jednu marku u odnosu na nekoliko mjeseci ranije, cijene osnovnih životnih namirnica nisu. Što je još gore, i dalje se povećavaju iz dana u dan.

“Ovdje više nije samo do trgovaca u maloprodaji i do proizvođača i distributera, tako da ovaj rast i trend, ne vidimo način da prestane. Sad je poskupjela električna energija i novo opravdanje zašto su cijene znatno više, tako da potrošač plaća taj danak”, ističe Мurisa Marić iz Udruženja građana “Don” iz Prijedora.

Prema statističkim podacima, cijene hrane i bezalkoholnih pića povećane su za 22 odsto, režijski troškovi i prevoz za više od 15 odsto. Naši sagovornici zaključuju da vlasti u Bosni i Hercegovini ne preduzimaju ništa da suštinski zaštite građane od inflatornih udara i trgovačkog lova u mutnom.