CIK sutra saopštava konačne rezultate izbora u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na sutrašnjoj sjednici u 13 sati trebala bi donijeti odluku o utvrđivanju rezultata lokalnih izbora održanih u Bosni i Hercegovini 2. oktobra.

Nakon utvrđivanja rezultata lokalnih izbora počinje da teče rok od dva dana u okviru kojeg politički subjekti mogu da ulože prigovore, odnosno zatraže ponovno prebrojavanje glasova ili poništenje rezultata na pojedinim biračkim mjestima ili izbornim jedinicama (općinama) o čemu će na osnovu validnosti prigovora odlučiti Centralna izborna komisija BiH.

Prema ranijim najavama SDA je navela kako će tražiti prebrojavanje glasova u opštini Srebrenica, a da će nezavisni kandidat za načelnika Opštine Srebrenica Ćamil Duraković zatražiti poništavanje izbornih rezultata zbog nezakonitosti, prvenstveno nakon upada Jedinica za podršku CJB Bijeljina u zgradu opštine Srebrenica u kojoj se nalazio u to vrijeme izborni materijal kao i zbog neregularnosti oko glasova putem pošte. Tvrdi se naime, da svi birači koji su se prijavili za glasanje nisu dobili izborni materijal.

Prema podacima CIK-a BiH za opštinu Srebrenica za glasanje putem pošte prijavilo se 1.596 birača, a do sada je u Glavnom Centru za brojanje glasova u Sarajevu evidentirano 929.

Istovremeno razlika između kandidata za načelnika opštine Srebrenica iz koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladena Grujičića ispred nezavisnog kandidata Ćamila Durakovića je 773 glasa.

Upravo glasanje putem pošte bila je tema i večerašnje sjednice CIK-a BiH. Prijedlog članice CIK-a BiH Irene Hadžiabdić je bio da se 2.000 glasova pristiglih putem pošte nakon 4. oktobra, ali sa poštanskim žigom do 2. oktobra, dana glasanja, broje u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu, ali je zaključak odbijen.

Pred CIK-om BiH bit će da u narednim danima riješi i pitanje ponavljanja lokalnih izbora u Stocu koji su prekinuti 2. oktobra zbog niza nepravilnosti.