Crna Gora u dubokoj krizi. Zakazani predsjednički izbori

Predsjednica crnogorskog parlamenta Danijela Đurović raspisala je predsjedničke izbore u Crnoj Gori za 19. marta.

Time je isključena mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora u jednom danu.

Predsjednički izbori: Rok do četvrtka
Kako je pojasnila Đurović, zakonski rok za raspisivanje predsjedničkih izbora ističe u četvrtak. Za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora nužno raspustiti parlament.

Tu inicijativu do sada nije od zastupnika niko pokrenuo, prenosi BHRT.

“Da bi donio odluku o skraćenju mandata potrebno je da je predloži najmanje 25, a glasa 41 zastupnik.

A onda narednog dana od dana stupanja na snagu te odluke da predsjednik Crne Gore raspiše izbore”, rekla je Đurović.

Istaknula je da do ovog trenutka nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Dodaje da se dalje nije moglo odgađati raspisivanje izbora za predsjednika Crne Gore.

Raspisivanje predsjedničkih izbora dolazi dan nakon što je Crnu Goru posjetila slovenska šefica diplomacije i posebna izaslanica Evropske unije Tanja Fajon.

Ona je u nedjelju nakon susreta sa čelnicima crnogorske države ponovila da Brisel od zastupnika u parlamentu Crne Gore očekuje da izaberu suce Ustavnog suda. Nije isključila mogućnost da bi u suprotnom EU mogla prekinuti pristupne pregovore s Crnom Gorom.

Crna Gora već mjesecima u dubokoj političkoj krizi
Crnogorski zastupnici o sucima Ustavnog suda trebali bi se izjasniti krajem januara ili početkom februara.

Crna Gora je već mjesecima u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi.

Vlada Dritana Abazovića od augusta je u tehničkom mandatu. Ustavni sud te zemlje ne funkcionira od septembra jer broji svega troje od ukupno sedam sudaca i ne može donositi odluke.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu pet puta su pokušali izabrati nove suce. No, nijedan od kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu od 81 zastupnika u parlamentu te zemlje.

Izbor sudaca Ustavnog suda uvjet je i za održavanje najavljenih vanrednih parlamentarnih i redovnih predsjedničkih izbora. Upravo ta institucija rješava eventualne izborne žalbe nakon izbornog procesa.