Ćudić kritikovala NIP i SDP: Više poštujem nacionaliste koji jasno kažu protiv čega su

Federalna zastupnica Sabina Ćudić i predsjednica Glavnog odbora Naše stranke danas je iznijela brojne kritike na koalicione partnere s kojima Naša stranka čini vlast u KS Narod i pravdu i SDP BiH.

Istakla je da su sve veće razlike između Naše stranke i Naroda i pravde, a SDP-u je poručila kako je opasno “sjediti na dvije stolice”.
Ćudić je nositeljica liste za Državni parlament iz izborne jednice KS i BPK. Iako se pojavila informacija da je i prva na kompenzacijskoj listi što bi značilo ulazak u Predstavnički dom PS BiH u slučaju i da ne osvoji direktan mandat, Ćudić za N1 nije mogla potvrditi tu informaciju.

Na pitanje zašto je Naša stranka bila tiha u osudi kolega koji su davali izjave protiv Povorke ponosa i koristili zvanične naloge Vlade KS za te stavove, najprije Konakovića i Delića zvaničnica Naše stranke je kazala da Konaković ima pravo da bude deklarativno protiv nečega, ali nema pravo da bude protiv Ustava i zakona.

“Sloboda građana na okupljanje je ustavom zagarantovano pravo. Privatizacija ministarstava je nedopustiva čak i da se slažem sa tim stavom. Ne može se Vlada KS u kojoj sjedi šest NiP-ovih ministara ograditi od Delića, ali se jasno ogradila Naša stranka. Svako ko kaže da mu vjerska uvjerenja stoje iznad Ustava čini nešto nedopustivo.

Je li Konaković homofob i da li je njegov stav u svrhu čuvanja biračkog tijela?

Definitivno je u svrhu čuvanja biračkog tijela, ali mislim da je to loša procjena. Svaka stranka ima obavezu da emancipatorno reaguje prema svojim biračima. Sve veće su razlike između Naše stranke i NiP-a. Evo, npr. zbog zakona koji će se ticati mjesta okupljanja i protesta. Apsolutno sam protiv tog načina razmišljanja. Ne možete pomalo biti za EU. Mi imamo svoga premijera i toj vladi bi odgovaralo da se ne može okupljati ispred njihove zgrade, ali bih umrla za pravo građana na okupljanje i protest i protiv moje vlade.

Kako komentarišetešto šutnju SDP i to što vodeći političari ove stranke nisu bili na paradi?

Žao mi je i boli me. Nama su jaki koalicioni partneri važni jer ne pretendujemo da sami vodimo BiH. Rekla bih nedostatak hrabrosti i zato tu imam više poštovanja za nacionaliste koji jasno kažu protiv čega su. Iako je to opasan presedan, ali je jasno iza čega stoje. Pokušaj sjedenja na dvije stolice nije izvodiv. Žao mi je zbog šutnje SDP-a.