DAMIR ARNAUT PRENOSI PORUKE ZVANIČNOG BERLINA

Pozivaju sve sudionike ‘sabora’, a posebno Srbiju i Dodika
da se suzdrže od ove retorike i da ne potkopavaju integritet Bosne i Hercegovine.

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, na sastanku sa ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock, ukazao na sve opasnosti tzv. “Svesrpskog sabora” i usvojene “deklaracije”, već idući dan stigla je oštra osuda tog sabora i poruka Ministarstva vanjskih poslova Njamačke, objavio je ambasador BiH u ovoj državi Damir Arnaut.

“Istakli su da MVP SRNj smatra da su taj ‘sabor’ i ta deklaracija u najmanju ruku veoma zabrinjavajući i štetni, za Bosnu i Hercegovinu, za Srbiju i za sve države Zapadnog Balkana jer se tu mogu naći stavovi i retorika koji ne samo da dovode u pitanje integritet Bosne i Hercegovine već su i nacionalistički”, navodi Arnaut.

Dodaje da je predsjedavajući Bećirović značajan dio sastanka posvetio upoznavanju ministrice Baerbock sa ovim pitanjem, o kom je ona izrazila jednaku zabrinutost.

“Stoga ohrabruje nastavak poruke MVP SRNj da osuđuju to i pozivaju sve sudionike, a posebno Srbiju i predsjednika RS-a Milorada Dodika da se suzdrže od ove retorike i da ne potkopavaju integritet Bosne i Hercegovine.

Zadovoljstvo mi je što je upravo Njemalka prva država članica Evropske unije koja je ovako oštro osudila ove opasne i nacionalističke poteze i poruke, pridruživši se time Sjedinjene Američke Države u vrlo odgovornom i ozbiljnom pristupu.

Ove poruke SRNj trebaju ozbiljno shvatiti svi kojim su upućene, ali i njihovi građani, i zbog jasnog stava SRNj da je ovakva nazadna i nacionalistička retorika naravno štetna za EU put”, naveo je Arnaut.