Danas dženaza i ukop Harisa Burine

Dženaza će se klanjati u haremu Čaršijske džamije u Zenici poslije džuma namaza u 13:45 sati. Ukop će se obaviti na mezarju Crkvice.

Komemoracija povodom smrti Harisa Burine bit će održana u BNP-u u Zenici, gdje je bio stalni član.

Haris Burina je bio bosanskohercegovački filmski i pozorišni glumac. Rođen je 2. februara 1963. u Zenici.

Godine 1982. upisao se na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za glumu, kao dio druge generacije. Već u toku studija ostvaruje neke od zapaženih uloga u teatru i na filmu: Audicija, Tetovirano pozorište, Otac na službenom putu, Kuduz. Nekoliko godina živio je u Francuskoj, te osnovao pozorište “La Fenêtre” (“Prozor”), u kojem je nastala i njegova predstava Ptice Sarajeva.

Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu nastavlja rad u pozorištu, filmu i na televiziji. Zapažene su njegove uloge u filmovima Go West u režiji Ahmeda Imamovića i Nafaka režisera Jasmina Durakovića.

Od autorskih projekata, najviše je bio ponosan na monodramu “Ćorkan”, rađenu po djelima Ive Andrića. Posvetio ju je svom ocu za koga je i vezana priča o nastanku ove monodrame.

Haris je nekoliko godina živio u Francuskoj, gdje je osnovao pozorište “La Fenêtre” (Prozor), u kojem je nastala i njegova predstava “Ptice Sarajeva”.