Danas je 8. mart, Dan žena! Evo kako ga pravilno čestitati

8. mart je jedinstvena prilika da kažemo svojim majkama, ženama, sestrama, djevojkama i svim drugim pripadnicama nježnijeg spola kako se stvarno osjećamo

8. mart je poseban datum u tom što nije kao rođendan, ni imendan, ni Dan penzionera, nije ni neki praznik kada se svetkuje ili ne radi. To je dan kada se trebamo podsjetiti na sve što dugujemo i sve što dobijamo i, idealno, da nas to saznanje prati kroz 365 dana u godini. Govoreći iz perspektive muškarca (jedine koju, igrom slučaja, poznajem), prečesto se čini kao da se sve svede na formalnost koja nije ni toliko bitna, bez koje se i može.

Bar na današnji dan, možemo probati ne biti posvađani sa riječima – nije sramota. Pokloni i čestitke su lijepe geste ali najljepši poklon u ovom slučaju bi mogao biti onaj koji ništa ne košta – ‘‘mućnuti mozgom‘‘.

Sa poštovanjem i divljenjem, pozivam vas da razmislimo o onome što su žene dale čovječanstvu i onome što možemo vratiti za svog kratkog života.

HVALA VAM
Počnimo od ‘‘hvala‘‘ – hvala za svaki dan koji provodimo na zemlji, hvala za 9 mjeseci bolova i cijeli život nesebične ljubavi, hvala za svaku njegovu sekundu, svaki dah i svaki korak, svaki snop svjetlosti koji nas obasja i sve lijepo što čujemo, vidimo, osjetimo.

Hvala što nam dajete smisao i hvala što nam dajete polet i neiscrpnu snagu, volju da budemo jači, bolji, sposobniji. Hvala za nadu koja ne umire i ljubav koja postoji zbog vas.

VOLIMO VAS
Zatim, pređimo na to da vas volimo. Mi ni prema čemu drugom ništa slično ne možemo osjećati i to je samo dio naše prirode koja je u suštini podređena vama – javna tajna koju često vrlo teško priznajemo. Bilo da ste majka, sestra, djevojka, žena, ili bilo koja draga osoba, mi imamo kapacitet da dišemo za vas. Nadam se da to znate.

Duboko unutra ništa nas ne raduje kao vaša sreća i ništa nas ne može slomiti kao vaše neodobravanje. Skoro da nije fer koliko vam sve pripada, naše srce srca i svaka radost i tuga. Ko to poriče – ili je kamen – ili zaobilazi istinu.

OBEĆAVAMO VAM DA…
Dalje, možemo završiti sa obećanjem. Umjesto kula i gradova, fantazija i ideala, možemo obećati jedno – da ćemo, dan za danom, kao mišić, trenirati razumjevanje. Da ćemo, vama u slavu, biti ‘‘u koraku‘‘ sve bolji i bolji, pomjerati granice i praviti čuda kao i do sad.

Da ćemo u isto vrijeme biti i jači i nježniji, i staloženiji i vatreniji, i očevi i mala djeca pred vama, jaki kao stijene a meki poput pliša, da ćemo biti oslonci ali i naćuljene uši i biti štit od čelika ali i topli zagrljaj i biti veliki i neustrašivi i onda kada se osjećamo kao nebitni i mali, u srži svega – tako smo programirani i ako se odupiremo tome odupiremo se samoj svojoj prirodi. Obećajmo da ćemo se svakog dana sjećati kako je sve, sve, sve počelo i zbog koga se zapravo okreće ova Zemlja koju i samu zovemo majkom.

Tek nakon toga lijepo je pokloniti ružu, bombonjeru, plišanu igračku ili bilo šta drugo. Tek nakon toga može se od srca čestitati 8. mart!

KAKO JE NASTAO 8. MART KAO PRAZNIK?
Porijeklo Međunarodnog dana žena može se pratiti unazad do radničkih štrajkova i demonstracija koje su se dešavale krajem 19. i početkom 20. vijeka. Ključni događaj bio je požar u fabrici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine, u kojem je poginulo preko 140 radnica. Ovaj tragičan događaj potakao je žene da se ujedine u zahtjevu za boljim uslovima rada i priznanjem njihovih prava.

Ideja o Međunarodnom danu žena zvanično je usvojena na Internacionalnoj radničkoj konferenciji 1910. godine. Prva proslava održana je 19. marta 1911. u Njemačkoj, Austriji, Danskoj i Švajcarskoj. Ipak, dan 8. mart postao je simboličan nakon ženskih demonstracija u Petrogradu 1917. godine, što je kasnije dovelo do širenja Međunarodnog dana žena širom svijeta.

Danas se Međunarodni dan žena obilježava na različite načine u zavisnosti od kultura i društava. Mnoge žene koriste ovu priliku da se okupe, proslave svoje dostignuće i podrže jedna drugu. Organizacije i udruženja često organizuju događaje, konferencije, panel diskusije, ili volonterske aktivnosti kako bi istakle pitanja vezana za ženska prava, rodnu ravnopravnost i druge relevantne teme.

Tradicionalno, cvjetovi, posebno ljubičice, simbol su Međunarodnog dana žena, a mnogi ljudi daruju cvijeće svojim majkama, sestrama, koleginicama ili drugim posebnim ženama u svom životu kako bi izrazili poštovanje i podršku. Takođe, često se ističu važnost jednakih prava, borba protiv diskriminacije i promocija ženske solidarnosti.