Danas u Sudu BiH novo ročište Miloradu Dodiku

Novo ročište u slučaju protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika danas će biti održano u Sudu Bosne i Hercegovine, a Tužilaštvo BiH bi trebalo nastaviti s iznošenjem materijalnih dokaza.

Naime, Tužilaštvo BiH je kao dio dokaza iznijelo i Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali je odbrana istaknula kako se radi o dijelu dokumenta koji je Tužilaštvo BiH skinulo s internet stranice UN-a i prevelo na bosanski jezik.

Sutkinja u ovom postupku Sena Uzunović zatražila je od Tužilaštva BiH da dostavi dokument na engleskom jeziku te s prevodom na srpski jezik.

Inače, nakon prethodnog ročišta Dodikov advokatski tim održao je press konferenciju i Istočnom Sarajevu gdje su poručili kako su zadovoljni ročištem.

“Sutkinja je donijela nekoliko odluka koje su nas ugodno iznenadile. Pokazale su da pokušava održati neku ravnopravnost i da pokušava uvažiti pravne razloge. Vidjet ćemo kud će nas to odvesti. Za sada se to čini ohrabrujuće. Ključni dokument će biti sljedeći, a to je koje naše dokaze će uvažiti. Po tome ćemo vidjeti koje su nam šanse i šta ćemo biti u prilici prikazati”, kazao je tada Nobilo.

Još tada, odbrana je pozvala visokog predstavnika (kojeg ne priznaju u RS) Christiana Schmidta da se pojavi u sudnici.

“Pozivamo ga, ukoliko se ne plaši, da dođe na sud da stane tamo i da nam dokaže da je u pravu. Mi ništa više ne tražimo. Uostalom, on je inicirao ovaj postupak, on je mijenjao krivični zakon”, rekao je advokat Goran Petronijević.

Milorad Dodik i Miloš Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Oni su se na ročištu 16. oktobra izjasnili da ne razumiju optužnicu, a nakon toga su se izjasnili da nisu krivi.