DETALJI NESREĆE Nakon požara u Domu za stara lica u Zenici: Svi korisnici izmješteni u druge ustanove

Evakuacija korisnika Doma za stare i iznemogle osobe završena je u toku protekle noći. Svi su sigurno izmješteni u alternativne ustanove dok njihova ustanova ne bude spremna za ponovni prijem, prenosi Zenica blog.

 

Iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su kazali da u požaru nije bilo teže povrijeđenih osoba niti životno ugrožavajućih.

 

– Nema osoba koje su povrede zadobili od vatrenog plamena, ali ima onih kojima je pružena pomoć zbog dima te su hospitalizirane i nisu u životno ugrožavajućem stanju – kazao je operativni MUP-a ZDK te je dodao da je iz ove ustanove evakuisano 75 osoba.

Do požara je došlo u jednoj od soba korisnika na spratu objekta iz za sada nerazjašnjenih okolnosti, ali na svu sreću teže povrijeđenih osoba nije bilo.

 

Po dolasku Službi Hitne pomoći, policije i vatrogasaca započela je evakuacija korisnika Doma za stare i iznemogle osobe, a u akciju su se uključili osim policije i jedinica za podršku MUP-a ZDK te mještani okolnih zgrada koji su pomagali da se korisnici čim prije iznesu, adekvatno zbrinu ispred objekta te na kraju prevezu do alternativnih smještajnih lokacija.
Korisnici Doma za stare i iznemogle osobe su evakuisani u Dom i porodica, Dom za stara lica ZDK i Studentski centar, a oni koji su narušenog zdravlja odvezeni su u zeničku bolnicu.

 

Na ustanovi nije nastala veća materijalna šteta, a korisnici će biti vraćeni u svoje sobe Doma kada se za to steknu uslovi.

 

Sinoć je na mjesto događaja došao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, predsjedavajući Gradskog vijeća Zenice Mirza Husetić kao i vijećnici koji su bili aktivni učesnici akcije spašavanja.