Direktor turnira na Ilidži Almir Prguda: Otkriću nalogodavce napada na roditelje

Šampion junior kup završen je juče u Sarajevu, turnir koji je nažalost u fokus javnosti došao zbog nemilih scena zapravo je najveći omladinski fudbalski turnir u našoj zemlji, ali i regionu.

Dva incidenta, skandiranje “Ubij Srbina” i napad na roditelje FK Zvezdara pobudila su mnogo pažnje i reakcija. Reagovao je čak i državni vrh BiH, Srbije, gradonačelnici i ministri. U razgovoru za N1 odmah nakon incidenta jedan od roditelja koji su napadnuti kazao je da je napad dobro isplaniran, a da se razlozi napada mogu potražiti i u činjenici da na turniru na kojem učestvuje 400 ekipa, nema niko iz Sarajeva.

Anonimni roditelji iz jednog kluba iz okoline Sarajeva za N1 portal su kazali da ih je organizator turnira uslovljavao spavanjem u hotelu kako bi bili učesnici turnira. Na ovako ozbiljne optužbe za N1 odgovorio je organizator Almir Prguda kojega smo upitali da li su takve informacije tačne i zašto na turniru nema nijedna ekipa iz Sarajeva.

“Takve tvrdnje, aposlutno nisu istinite. Neki od klubova su prijavili po tri ekipe u svakom godištu, govorimo o ŠK Bambinosi, predložio sam da se smanji broj selekcija na jednu po godištu. Nisu pristali. Poziv je bio i od ŠK Young Boys, ali su otišli kolektivno na pripreme i nisu došli. Sada ću vam otkriti zašto nije bilo ekipa iz Sarajeva. U martu su sve ekipe igrale na mom turniru ali su ih iz Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo pozvali i kazali da povuku ekipe. Čolpa, Pandžić i ostali naredili su da istupe sa turnira ili će ih drastično kazniti, razlog je što svoje goste nisam smjestio u hotele tih funkcionera. Rekao sam to javno Vici Zeljkoviću i Raščiću i ostalima, to im nije bilo dovoljno pa su povukli i sudije.” kaže za N1 Prguda.

Tvrdite dakle da je Kantonalni savez ekipama zabranio da igraju?

“Objasnio sam vam za Bambionose i Young Boyse. Neka se obrate Čolpi i ovim ostalima što im zabranjuju, a ne da roditeljima daju lažne informacije” kazao je Prguda.

Zatim smo se osvrnuli na završeni turnir…

“Ponosan sam na ono što smo napravili, incidenti nisu imali veze sa organizacijom turnira. Izlazi na vidjelo, uhapšeni su napadači koje je neko iz Sarajeva poslao. Poslani su i pohapšeni. Ja tražim nalogodavca i ja ću nalogodavca naći. Ja sam ponosan što sam u Sarajevo doveo 6.300 ljudi. “ kazao je Prguda.

Šta bi bio povod za napad?

“Ljubomora je jedini razlog, momci, napadači su iz Sarajeva, nema tu nikakve politike, važno je da se zna istina.” kazao je Prguda za N1.

Šampion junior kup, najveći je omladinski turnir u BiH, ministar sporta i kulture Samir Avdić njegovu je organizaciju uporedio i sa organizacijom Olimpijskih igara.

 

 

Ovogodišnji je turnir bio 15. po redu i do sada nije bilo incidenata.