Djevojčica (16) izazvala paniku zbog objave na Instagramu: Iz MUP-a USK za Raport kažu da se “ne zna šta je htjela postići”

“Danas ću pucati po svojoj školi”, osvanuo je jutros status na društvenoj mreži Instagram. Naravno, post je izazvao paniku u Unsko-sankom kantonu.

U ekspresnu istragu uključila su se sva stručna službena lica od policije do SIPA.

Djevojčica od nepunih 17 godina iz Cazina, kazat će za Raport Ale Šiljdedić, portparol MUPUSK, odgovorna je za strah izazvan među Krajišnicima.

“Ne iz nekih ozbiljnih namjera, nego nesmotrenošću objavila je prijetnju na društvenoj mreži Instagram koja je na neki način uznemirila javnost, podigla službena lica na aktivan rad. Tragom te informacije i određenim provjerama došlo se do saznanja o broju telefona, nakon toga i o počiniocu, odnosno o djevojčici koja je to objavila”, rekao je Šiljdedić.

Pitali smo portparola na koji način su uopće i došli do informacije, odgovorio je da su jutros rano dobili dojavu od Federalne uprave policije, koju su oni dobili od Mete, da je negdje na području Federacije BiH moguć oružani napad na neki školski objekt.

“Naravno, u tom momentu se nije znalo gdje je moguća meta i šta je meta, da li je to stvarno ozbiljno. Međutim, onda se, naravno, pristupilo pokušaju otkrivanja, prvo lokacije odakle je ta poruka poslata, nakon toga i do onoga ko je poslao, tako da se slijedom provjera došlo do podataka da se to lice nalazi, odnosno telefon, na području općine Cazin, a nakon toga daljnjim potragama na terenu došlo se i do djevojčice kod koje je pronađen telefon”, navodi portparol.

Dodaje da iako se to činilo ozbiljno u tom trenutku, kasnije je potvrđeno da to nije bila ta namjera iskazana u postu, nego neozbiljnost.

“Ne zna se šta je time htjela da postigne. Napisala je poruku, koja, srećom, nije bila takve prirode, ali jeste unijela određeni nemir i samim tim aktivniji pristup policije USK, federalne, SIPA itd.

Ipak je to u tom momentu bilo zabrinjavajuće”, ističe Šiljdedić.

Kad su u pitanju sljedeć koraci u ovom slučaju, kaže da je Tužilaštvo obaviješteno te da čekaju uputstva, odnosno mjere i radnje koje će se poduzimati u daljnjem periodu u vezi s djevojčicom.

“Radi se o maloljetnoj osobi, ne radi se o namjeri, ako ćemo ići na dalje procesuiranje, sačekat ćemo nalaze onoga što će oni analizirati, sad čekamo te dalje mjere i radnje koje će odrediti Tužilaštvo. Da li će se tu ići na krivično djelo ili nešto drugo, to ne mogu komentirati”, potvrdio je za Raport Šiljdedić.