Dodik diže platu, poslodavci “vrište”: Minimalac od 1.050 KM gasi privredu!

Predsjednik Republike Srpske predložio je povećanje minimalca na 1.050 maraka, a ekonomisti i poslodavci ocjenjuju kako bi to uništilo privredu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će se založiti da minimalna plata u Srpskoj u 2024. godini bude 1.050 KM, ali to su, smatraju stručnjaci, puste priče koje ni u naznakama ne mogu biti realizovane. Dodik je naglasio kako je svjestan da će ovaj prijedlog uticati na ljude koji su “u biznisu” i da zna da “onim poslodavcima koji zaista rade na pošten način to može da ugrozi poslovanje”.

RADNA SNAGA
– Nepodnošljivo je da se u sferi građevinarstva, koja je pokazala ekspanziju i nesumnjiv rast u ovom vremenu, iskazuju najniža primanja za radnike. Mi odavno sumnjamo da se plate isplaćuju tako što se jedan dio isplaćuje legalno, a drugi na crno. Plata od 1.050 KM će poboljšati mogućnosti da radnici ovdje planiraju i ostanu što je moguće više, sa platama koje su dostojne za život, poručio je Dodik.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo kaže da bi se u slučaju rasta minimalne plate na 1.050 KM ugasilo oko sedam hiljada radnih mjesta u oblasti tekstila, kože i obuće.

– Ako se ne bi ugasilo, ostao bi tek mali, najproduktivniji dio. Teško da se prema inostranom kupcu mogu tako brzo povećati cijene, jer se radi o svjetskoj konkurenciji. U toj industriji, oko 75 posto troškova je radna snaga. Ta industrija teško da bi opstala. Teret povećanja minimalne plate u tolikom iznosu ne može ići u potpunosti na teret poslodavaca, istakao je Đogo.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da je neizvodivo da minimalac u Srpskoj iduće godine iznosi 1.050 maraka. Trivić je kazao da je to nemoguće i naglasio da predsjednik Srpske ima prvo da donese takvu odluku, bez obzira na posljedice.

– Mislim da je to neizvodivo, ali da mi ne bismo bili gori od predsjednika, mi ćemo predložiti da bude bar 2.000 KM, a on, ako hoće, može predložiti i 3.000 KM. Najbolje bi bilo da možda razmislimo da se još poveća u odnosu na tih 1.050, pa kad već propadaju firme, da propadne sve što može propasti. Dodikova izjava je populistička. U slučaju njenog provođenja, doći će do velike štete za privredu Srpske. Ali, predsjednik ima pravo da uništi privredu, pošto je on izabran na izborima, naveo je Trivić.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da ideja o minimalnoj plati od 1.050 KM nije realna, te da bi mnoga preduzeća, posebno iz oblasti prerađivačke industrije, u tom slučaju došla u probleme. On kaže da je privreda Republike Srpske radno intenzivna i da nije na tolikom tehnološkom nivou da može podnijeti toliku minimalnu platu.

POREMEĆENI ODNOSI
– Ako bi minimalna plata bila 1.050 KM i nju bi imala čistačica, onda se postavlja pitanje koliko bi trebao da ima VKV majstor ili inženjer. To bi sigurno dovelo do poremećenih odnosa u platama i odlaska stručne radne snage, a sigurno bi mnoga preduzeća došla u problem i ne bi mogla poslovati, rekao je Ćorić.

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić kaže da bi minimalna plata od 1.050 KM imala za posljedicu otpuštanje desetine hiljada radnika, što bi bio udar na tržište koje ima gubitak radne snage, a koja odlazi prema EU zbog većih plata.