DODIK I VUČIĆ ĆE 5. MAJA PRIPREMITI DOGAĐAJ DA, VJEROVATNO, ZVANIČNO, PROGLASE SRPSKI SVET; BIĆE TO MILOŠEVIĆEV GOVOR 1989: Ivana Stradner o Vučićevoj poruci da “slijede teški dani za Srbiju”

Pojašnjava da su se mnogi uplašili zbog Vučićeve poruke misleći da je to ratna provokacija.

Aleksandar Vučić je sinoć, kao i više puta ranije, objavio da su teški dani pred Srbijom najavivši da će uskoro upoznati građane sa svim izazovima koji predstoje.

“Teški dani su pred Srbijom. U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske“, objavio je Vučić.

Dodao je da će narednih dana upoznati „narod Srbije sa svim izazovima“ koji predstoje.

Ivana Stradner iz Fondacije za odbranu demokratije u Washingtonu ukazuje da će “najzanimljiviji biti 5. maj kada će Dodik i Vučić pripremiti događaj da vjerovatno, zvanično, proglase srpski svet (gdje bi svi Srbi trebalo da žive u istom kulturnom okviru zvanom Velika Srbija.) To će biti Miloševićev govor iz 1989“, ukazuje.

Pojašnjava da su se mnogi uplašili zbog Vučićeve poruke misleći da je to ratna provokacija.

Navodeći na mreži X da pažljivo prati Balkan ukazuje na nekoliko teorija koje kruže, posebno u Rusiji i Srbiji.

Moskva, kaže, često koristi takve situacije da informativno izazove još više haosa.

“Mediji Ministarstva odbrane Rusije objavili su intervjue sa dva stručnjaka. Jedan tvrdi da je Vučićeva alarmantna izjava zbog odluke Kosova da promeni valutu. Drugi stručnjak je ponovio kosovsku krizu i rekao ‘kada žele da izvrše pritisak na Beograd, oni koriste Kosovo’.

Najčešća teorija koja kruži, ukazuje Stradner, jeste da je Vučićeva izjava vezana za odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita da promijeni izborni zakon.

Prema riječima bivšeg šefa obavještajne službe Aleksandra Vulina, druga teorija je da UN u aprilu planiraju da razgovaraju o rezoluciji o genocidu u Bosni, koja je “finalizacija zavere protiv Srba”.

“Telegram kanal Ribar kaže da u narednih 48 sati Generapna skupština UN može da pokrene rezoluciju o genocidu. Takođe se navodi da je Vučićevo upozorenje zbog ulaska Kosova u Savet Evrope. Takođe predviđa još jednu eskalaciju ‘pre ili kasnije’.

Tass takođe ponavlja stav da je Vučićeva alarmantna poruka zbog Kosova.

Naravno, Rusija nikada ne propušta priliku da dolije još ulja na vatru. Tvrde kako avioni lete iznad Bosne i Hercegovine i špijuniraju.

Naravno, postoje teorije zavjere o ubistvu Milorada Dodika, srpskog lidera entiteta Republika Srpska koji prijeti otcjepljenjem.

Takođe, Aleksandar Vulin, bivši šef BIA, koji ima veoma bliske veze sa Rusijom, sugeriše da Zapad želi da uhapsi Milorada Dodika.

(Danas.rs)