Dodik: Mi ne želimo da se u naše odluke i živote miješaju ni Rusi ni Amerikanci

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da mu je drago što je ambasador SAD u BiH Michael Murphy jasno rekao da će BiH odlučivati o kretanju ka NATO-u što demantuje sve one koji uporno govore neistinu da je takva odluka već donesena.

– Svi koji insistiraju na tome da je to pitanje završeno imaju neograničeno povjerenje upravo u američku Ambasadu, te mi je stoga drago da je odgovor stigao upravo iz te ambasade – naglasio je Dodik odgovarajući na pitanje Srne da prokomentariše izjavu američkog ambasadora da je donošenje odluke o pridruživanju NATO savezu na suverenoj BiH.

Dodik je istakao da ne bi mogao reći da mu je drago da se američki ambasador suviše pokroviteljski odnosi prema BiH spočitavajući da to rade neki drugi ovdje.

– Mi ne želimo da se u naše odluke i živote miješaju ni Rusi ni Amerikanci. Želimo da suvereno odlučujemo o svim pitanjima relevantim za naše živote. Ponajmanje što želimo jeste da se sukobi sa nekih drugih krajeva svijeta prenose u BiH pod izgovorom brige za njenu budućnost – pojasnio je Dodik osvrnuvši se na Murphyevu izjavu da Amerika neće “BiH ostaviti Rusiji”.

On je poručio da BiH ima budućnost ako bude funkcionisala na Ustavu i ako to svi konačno shvate, te da nikakvi intervjui niti izjave stranih diplomata neće pomoći ako ne budu bili podrška ustavnom uređenju BiH.