Dodik najavio uvođenje granice s FBiH i povlačenje sudija Ustavnog suda BiH

Na sastanku povodom zauzimanja jedinstvenog stava o imovini potvrdili smo jedan nacrt izjave koji ćemo tokom vikenda na svojim različitim stranačkim razmatrati.

Izjavio je to predsjednik RS Milorad Dodik na konferenciji za novinare, nakon sastanka stranačkih lidera.

– Zakazali smo za ponedjeljak u 15.00 časova da u Narodnoj skupštini Republike Srpske potpišemo ovu izjavu i da se obratimo javnosti povodom odredbi koje se ovdje navode – rekao je Dodik poslije sastanka povodom zauzimanja jedinstvenog stava o državnoj imovini na kojem su prisustvovali predstavnici koalicije okupljene oko SNSD-a i predstavnici SDS-a.

Dodok je istakao da će nacrt izjave biti dostavljen predstavnicima političkih partija koje danas nisu bile prisutne na sastanku “kako bi i oni ocijenili da li to valja, i da priđu zajedno cijeloj koaliciji”.

– RS je odlučna da pitanje imovine neće biti razmatrano u Predstavničkom domu parlameneta BiH jer bi to značilo da je titular imovine BiH, što nije tačno – napomenuo je Dodik.

Dodik je dodao da će krajem iduće sedmice zakazati sjednicu NSRS kako bi donijeli odluku o povlačenju sudija Ustavnog suda iz Ustavnog suda BiH.

– Da legitimišemo Ustavni sud koji ionako nema nikakvog rezona da više postoji i radi. U ponedjeljak ćemo se dogovoriti oko toga kada će biti zakazana sjednica NSRS. Želimo da iskažemo opredijeljenost Dejtonskom sporazumu, jer to je jedini način da ostane kakva takva BiH – naglasio je Dodik.

Najavio ‘entitetsku granicu’.

“Po Ustavu, BiH je sastavljena od entiteta i državnost je u entitetima. Ono što nije dato BiH to pripada entitetima. Mi ćemo dogovorati naše akcije. Jedna jeste povlačenje sudije. Druga će biti, pošto FBiH ne želi provođenje Aneksa 2 Dejotonskog koji predviđa međuentitetsku granicu sa mapama koje su date, precizne veoma. Mi nikad tu obavezu nismo završili. Danas smo se dogovorili da u okviru MUP-a formira posebna služba po pitanju entitetske granice i nadzora granice. Dogovorili smo se da ćemo donijeti odluku da se u budžetu nađe novac za plate ljudima koji rade u nekim agencijama nelegalnim kao što je Agencija za lijekove BiH. To će ići sukcesivno”, rekao je Dodik.

Vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević rekao je da su interes RS i državna imovina nešto najvažnije i da će dati najsnažniji odgovor iz Srpske.

– Јesmo opozicija, ali nikada nećemo biti opozicija Republici Srpskoj – poručio je Miličević.