Dodik ponovo negirao genocid i najavio otcjepljenje, uslijedile oštre reakcije

Milorad Dodik ponovo je, govoreći na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve zločina u Jasenovcu, negirao genocid u Srebrenici rekavši da se ne može izjednačiti zločin u Srebrenici sa stradanjima u Jasenovcu. Dodik je nastavio i s prijetnjama otcjepljenja, poručivši da će Srbija i RS jednog dana biti jedna država.

“Srpski narod je jedinstven, jedinstven je i u stradanju i zato danas, ovdje predsjednik Srbije, koji predstavlja Srbiju sa svojim timom i mi iz RS-a smo ovdje objedinjeni zato što pripadamo jednom narodu i jednog dana ćemo biti jedna država. I niko nas neće spriječiti u tome. Ne možemo da živimo u Bosni i Hercegovini koja nas ovako stiska i ugrožava naše slobode. Ne možete da izjednačite zločin u Srebrenici s ovakvim stradanjem ovdje u Jasenovcu to nije isto. Nije i ne može nikada biti isto. I niste se nikada potrudili vi iz Evrope i Amerike da kažete da je ovdje učinjen genocid nad srpskim narodom, ali ste spremni da upotrijebite sve što imate da opravdate svoja zlodjela koja ste učinili raspadajući bivšu Jugoslaviju, da svakoga progonite ko kaže da nije bilo nešto slično tamo gdje vi hoćete. A ja evo kažem da nije bilo. Pošto mi je malo ovih 100 optužnica da kažem nije bio genocid nego je bio zločin za koji su pojedinačno odgovarali i trebali odgvarat oni koji su to činili”, rekao je Dodik.

Ovakvu retoriku Dodika osudili su brojni bosanskohercegovački zvaničnici. Smatraju da su ideje o otcjepljenju, spajanju Srbije i RS nedopustive. Kao i ponovno negiranje genocida u Srebrenici. Očekuju od pravosudnih institucija hitnu i adekvatnu reakciju.

Prvi je reagirao Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Poručio je Dodiku i svima onima koji žele konflikte da prestanu s takvim istupima. Umjesto stalnih polemika s Dodikom, odabrao sam koncept rada i konkretnih aktivnosti, kazao je Konaković.

“One koji se služe retorikom konflikta pozivam na paintball borbu u nekoj od naših planina, na 15-ak dana borbe, ne moramo duže od toga. Da osjete kako je prespavati jednu noć u šumama u koje bi slali tuđu djecu. Većina njih nije ni u izviđačima provela noć na otvorenom i njihov plan je siguran samo da tamo pošalju tuđu djecu”, naveo je Konaković.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavu Elmedina Konakovića ocijenio je kao pokušaj da ušutka sve one koji se žele suprotstaviti Dodiku. Naglasio je i da ga Dodikova izjava ne iznenađuje, jer ne predstavlja ništa novo. Negiranjem genocida i vrijeđanjem žrtava genocida potvrđuje se spremnost na novi zločin, navodi Komšić.

“Taktika guranja glave u pijesak i nametanje uvjerenja da će problem nestati, ako se dovoljno dugo pravimo da ne postoji je pogubna! Bojim se da paintball takmičenje ne može riješiti ovu situaciju”, poručio je Komšić.

Povodom Dodikovih izjava oglasio se i Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te javno pozvao sve bosanskohercegovačke političke aktere da prestanu ignorirati prijetnju rušenjem mirovnog procesa Bosne i Hercegovine. Navodi da je zločinački projekat velike Srbije i dalje živ. Zatražio je hitnu reakciju pravosuđa jer je, kako kaže, politika šutnje i nezamjeranja dovoljno ohrabrila Dodika.

“Zašto se predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić javno ne ogradi od zločinačkog projekta usmjerenog protiv nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine? Zašto Dodik poslije svakog dolaska iz Beograda intenzivira rušenje temljenih principa međunarodnog i nacionalnog prava? Zašto ključne države Evropske unije promptno i konkretno ne djeluju?”, pita Bećirović.

Reakcija na Dodikovu izjavu nije izostala ni iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Bošnjaci su učinili sve da međuetnički dijalog o prošlosti zaživi fokusiran na činjenice i žrtve, kazao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić.

“Umjesto da ovaj dan bude prilika za sjećanje na nevine žrtve Jasenovca, Milorad Dodik je mikrofon iskoristio da gazi po žrtvama Srebrenice i negira genocid. To najviše govori o njegovom odnosu prema sjećanju na Jasenovac”, poručio je Suljagić.

Suljagić ističe i da su se Majke Srebrenice i predstavnici Memorijalnog centra, ove godine u Jasenovcu istinski poklonili žrtvama tog zloglasnog logora.

federalna.ba