Dok ekonomska kriza ne jenjava, Novalić najavljuje kupovinu još jedne zgrade za institucije

Kazao je da je inflacija posljedica pandemije i rata u Ukrajini te dodao će se inflatorni pritisci pojavljivati još neko vrijeme, a da bi sa ljetom trebali prestati

U toku je sjednica Predstavničkog doma Federacije BiH, a trenutno se raspravlja o Budžetu FBiH.

O budžetu je govorio premijer FBiH Fadil Novalić, gdje je poručio da je globalizacija uticala tako da se dešavanja u jednoj zemlji svijeta reflektuju na cijeli svijet.

Poručio je da je riječ o najvećem budžetu u historiji FBiH.

Rast cijena
– Zahvaljujući otpornosti naše privrede i ekonomskim mjera Vlade FBiH 2021. godina je bila najuspješnija godina kada su u pitanju bruto domaći proizvod, izvoz i javni prihodi. Prema preliminiranim rezultatima realni rast bruto društvenog proizvoda će se kretati između šest i sedam – naveo je.

Rekao je da uzorok povećanja prihoda nije samo o rast cijena, nego i promjene u lancima snabdijevanja.
Kazao je da je inflacija posljedica pandemije i rata u Ukrajini te dodao će se inflatorni pritisci pojavljivati još neko vrijeme, a da bi sa ljetom trebali prestati.

Renoviranje zgrade Vlade
– Predloženi budžet za 2022. godinu je u iznosu od 5.587.618.777 KM i u poređenju sa prošlogodišnjim povećan je za 116.367.078 KM. Prihodi od poreza i doprinosa su povećani u odnosu na prošlu godinu su veći za 12 posto. Prihodi od indirektnih poreza su povećani u bruto iznosu za 74,5 miliona maraka. Neto prihodi koji se uplaćuju u budžet 41,9 miliona i oni su povećani za 30 miliona maraka. Izdaci za kamate su manji – poručio je.

Pojasnio je i da je potreba za zaduženjem manja nego u prethodnim godinama.
Poručio je da planiraju izdvojiti 20 miliona za nabavku još jedne zgrade za smještaj institucija. Naveo je da će renovirati i trenutnu zgradu Vlade FBiH.