DOŠAO JE U SARAJEVO KAD JE BILO NAJTEŽE: Slavni dirigent ponovo stiže u glavni grad BiH, nastupit će…

“Dan 19. juni 1994. godine bio je jedan od najgorih u historiji ovog grada u zadnjih nekoliko vijekova, a taj čovjek je došao u Sarajevo pod granatama, uzbunama i snajperima – te dirigovao koncert i ‘Requiem’ u totalno srušenoj Vijećnici”, kazao je danas direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce, najavljujući koncert jednog od najznačajnijih dirigenata današnjice Zubina Mehte.

Trideset godina nakon tadašnjeg koncerta u Vijećnici Zubin Mehta u Sarajevo ponovo stiže 13. jula, a koncert je nazvan “Sad je drugačije”. Tuce je na konferenciji za medije kazao kako je prije godinu dana počeo dogovarati ovaj projekat, a u sklopu obilježavanja 100. koncertne sezone filharmonije. Tako će Sarajevska filharmonija koja je sezonu započela pod dirigentskom palicom Rikarda Mutija spektakularno sezonu završiti sa Zubinom Mehtom.

Za direktora Sarajevske filharmonije imati u jednoj sezoni ova dva velika umjetnika je itekako značajno.

Violeta Smailović Huart će biti solistica na koncertu 13. jula, a otkriveno je da će tom prilikom biti izvedena djela Čajkovskog – violinski koncert i 5. simfonija.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad UK naglasio je značaj ulaganja u kulturu, te naveo da bi to trebalo biti opredjeljenje svake vlasti koja dođe.

Zubin Mehta ovaj koncert održat će bez honorara, a također će biti ustupljena i TV prava za prenos koncerta. Još nije poznato koja će tv kuća prenositi koncert, kao ni cijene ulaznice.

Direktor Sarajevske filharmonije kazao je da ga već za karte zovu i pitaju i iz regije te da bi i ovaj koncert mogao pokazati da je kultura ulaganje, a ne trošak.