DR. EDNAN DRLJEVIĆ O OPASNOJ BAKTERIJSKOJ INFEKCIJI KOJA SVE VIŠE POGAĐA MALU DJECU

Dolaskom hladnijih dana, većina mlađe populacije muku muči sa prehladama, u pitanju mogu biti lakše stomačne viroze, ali ima i slučajeva kada je nužno potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Većina roditelja dobro pripremi svoju djecu prije polaska u školu, od pojačane prehrane, vitamina i minerala pa sve do tople odjeće koja ih štiti u jesenjem i zimskom periodu.

Ponekad, ni ovakva vrsta prevencije nije dovoljna zaštita, mališani se obično zaraze u vrtićima, a u posljednje vrijeme zabilježeno je i nekoliko slučajeva hripavca ili magarećeg kašlja, kako ga mnogi nazivaju. u Splitu je ova bolest napravila haos, a širi se i u Zagrebu.

O čemu je riječ?

Hripavac ili magareći kašalj jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti koja pogađa mlađu populaciju, ali ponekad i starije ljude. Širi se kapljičnim putem, a za mlađe može biti pogubna.

Počinje kao obična prehlada, zbog čega je roditeljima jako teško prepoznati druge simptome, pa obično svoju djecu liječi kod kuće bez odlaska ljekaru.

O simptomima, prevenciji i zaštiti razgovarali smo sa infektologom dr. Ednanom Drljevićem.

Otežano disanje

Drljević za portal Radiosarajevo.ba navodi da je jako bitno prepoznati simptome na vrijeme, kako ne bi došlo do ozbiljnijih posljedica.

“Hripavac, veliki kašalj ili magareći kako ga mnogi nazivaju, infektivna je bolest koja zahvata uglavnom djecu, i to naročito djecu koja nisu vakcinisana ili koja su nedovoljno vakcinisana. Ta bolest može biti vrlo teška i može završiti s nekim težim posljedicama, naročito ako zahvati novorođenčad ili malu djecu sa nekoliko mjeseci koja nemaju snage da iskašlju taj sadržaj koji se stavara u plućima. Zbog toga može doći do gušenja, ili otežanog disanja.

Ova bolest zna uhvatiti i starije osobe koje također mogu oboljeti, a ukoliko im oslabi imunitet koji su imali kada su se vakcinisali u djetinjstvu, onda oporavak može biti veoma dug tako da moramo gledati na tu bolest ozbiljno”, ističe naš sagovornik.
Simptomi i liječenje

Doktor napominje da je jako bitno uključiti antibiotike na samom početku bolesti, jer bi u suprotnom moglo doći do pogoršanja bolesti.

“Ranije je to bila bolest koja je bila veoma česta, naročito u ruralnim sredinama, ali u zadnje vrijeme se puno rjeđe javlja, uglavnom u nekim manjim zajednicama gdje je ta vakcinacija slabo izražena. Što se tiče simptoma, oni se kod nešto starije predškolske djece pojavljuju u obliku kašlja, koji podjeća na magareći zov odakle i potiče sam naziv bolesti, a riječ je o jako teškom izdisaju i neobičnom zvuku koji podsjeća na životinju.

Bolest se može liječiti, uglavnom antibioticima, počevši od eritromicina i nekih drugih medikamenata. Učinkoviti su, ali ukoliko se ne daju na vrijeme, situacija može biti otežavajuća”, kaže Drljević.
Bakterijska infekcija

Hripavac je bolest koja se dugo liječi, a otrov unutar pluća šteti našem nervnom sistemu.

“Treba napomenuti da nije riječ o virusnoj, nego o bakterijskoj infekciji. Nije problem sami uzročnik, već otrov koji se izlučuje iz tog uzročnika koji se veže za nervne centre i koji uzrokuje teški uporni kašalj. Ova bolest dosta se dugo liječi, uz lijekove koje napadaju kašalj i njegovu frekvenciju. Napominjem, antibiotici su učinkoviti samo na početku bolesti. Hripavac se dugo liječi, a ukoliko se ne poduzmu hitne mjere napočetku, bolest se može odužiti i trajati mjesecima”, navodi Drljević za portal Radiosarajevo.ba.