DRUGI SAJAM DOMAĆIH PROIZVODA PRIVUKAO VELIKI BROJ POSJETILACA

Sajam domaćih proizvoda u organizaciji Udruženja “Naše avlije” i uz punu podršku Gradske uprave Visoko, počeo je danas i trajat će do srijede u cilju promovisanja kvalitetnih domaćih proizvoda.

“Proizvoda imamo iz Travnika, Zenice, Gračanice, a tu je naravno i visočka pečenica. Proizvodi su interesantni, korisni, cijene povoljne. Ovom prilikom pozvala bih sve građane da dođu i posjete sajam, kupe neke dobre proizvode za sebe, a i nama svakako učine dobro, jer ipak, obrt treba da se održi, opstane, a samo na taj način ako kupujemo domaće, podržavamo našu domaću proizvodnju, možemo opstati”, rekla je između ostalog Nevzeta Babić-Goralija, članica Udruženja “Naše avlije”.

Mnogo je raznovrsne ponude na štandovima, a danas smo imali priliku razgovarati sa jednim od izlagača iz Travnika, riječ je, o kako kaže porodičnom obrtu kojim se bave 25. godina.

“Mi imamo preko 150 različitih vrsta bilja u našem fondu, a imamo i preko stotinjak terapijskih čajeva, tinkture, kreme, ulja itd. Baza za naše biljke je planina Vlašić, Zec planina, Vranica, isto tako imamo i privatne posjede, gdje su naravno zadovoljeni svi ekološki standardi”, rekao je između ostalog Edin Begović iz Travnika, izlagač na Sajmu domaćih proizvoda.

U raznovrsnoj ponudi, između ostalih predstavio nam je čaj protiv heliko bakterije, koja je učestala u posljednje vrijeme, a koji prema riječima izlagača nikad nije “zakazao”, jer, osobe od 80 godina njegovom upotrebom riješavale su probleme sa ovom bakterijom. Potom čaj protiv gastritisa koji obnavlja sluznicu, niveliše kiselinu, čaj za bolje varenje, čaj za probavu za osobe koje imaju lijena crijeva, čaj koji pomaže kod problema sa prostatom, mokračne kanale, te mnoge druge. Za sva pitanja Edin Begović iz Travnika je raspoložen za davanje savjeta iz svog domena.

Cilj sajmova je poboljšati regionalnu konkurentnost i održivi razvoj, stoga je veoma bitno da podržimo domaću proizvodnju kupovinom proizvoda na ovakvim i sličnim sajmovima. Sajam možete posjetiti do srijede, na staroj lokaciji ispred Pošte, u ulici Čaršijska.

Dženeta Lopo visoko-rtv.ba